Ние се обидуваме да научиме што е можно повеќе за другите држави преку телевизиски емисии и филмови, книги и Инстаграм, но навистина можеме да ја разбереме земјата само откако долго време ќе живееме таму.

Оваа изјава особено се однесува на Јапонија: се чини дека оваа земја секогаш ќе нѐ изненадува.

1. Јапонките често го бричат целото лице и редовно – рацете

Во Јапонија, вообичаено е да се бричат рацете. Влакната на рацете се смета за нешто ужасно непристојно, а оние кои се преселиле во оваа земја треба да се запознаат со оваа навика. Покрај тоа, многу девојки целосно ги бричат своите лица, вклучувајќи ги образите и челото. Некои го прават тоа еднаш месечно, некои – секој ден дома, купуваат специјални жилети за тоа.

2. Бездомниците градат уредни картонски куќи, па дури и цели колиби

Поради високите цени за домување, не сите Јапонци можат да си дозволат да изнајмат стан. Многумина го градат својот дом од картонски кутии.

3. Правилата за изнајмување станови се меѓу најстрогите во светот

Многу често, сопствениците не сакаат да изнајмат апартмани на странци, дури и ако имаат работа и живеат во Јапонија веќе неколку години. Чувањето миленици во становите или е забрането или се наплаќа дополнително. Доколку станот е за 1 личност не можат да живеаат повеќе дури и ако станува збор за брачни другари и слични правила.

4. Постојат компании кои целосно ќе ве пресетал и ќе ги рециклираат старите работи

Најчесто вработените од овие компании првин им се извинуваат на соседите за бучаватаи оставаат нешто слатко како гест на добра волја. Чистат ги пакуваат сите предмети од најмали до најголеми, го носат и ги оставаат во новиот стан. Доколку имате стари предмети за фрлање тие со задоволство ги земаат за рециклирање. Толку се внимателни што ништо нема да се оштети.

5. Треба да се вработат една година пред да го завршат факултетот

Во март-април една година пред да го завршат факултетот студентите се ангажират во барање на работа и ги испраќаат своите биографии. Оние кои не успеале во пролетта да најдат работа аплицират во мали и средни претпријатија каде што работата започнува на есен или во лето.

6. Земјата воведе закон со кој се бара одморот од работниците

Во првата година на новите вработени им се доделуваат само околу 10 дена платен одмор (и ова вклучува боледување). Колку повеќе искуство, толку повеќе одмор, но бројот на денови во текот на годините се зголемува само за 1-2.

Поради фактот што вработените често работат над нормата и ретко одат на одмор, од 1 април во земјата е воведен закон кој ги обврзува жителите на земјата да се одморат повеќе. Сега, од 10 задолжителни денови на одмор, 5 дена, компанијата е обврзана да не работи воопшто (за да можат вработените да се одморат барем во овие денови). Овие денови можат да се расфрлаат низ целата година. Исто така е забрането секој да обработува повеќе од 45 часа месечно (инаку компанијата ќе се казни со парична казна).

7. Стресот направил да покажуваат повеќе љубов

Поради стресот на работното место сѐ почесто се преземаат акции во кои се поттикнува љубов и емпатија кај луѓето. Пример кучето продава храна и парите со кои луѓето ќе ја купат храната ќе одат за бездомните кучиња.

8. Јапонија е позната по многуте мали правила

На пример, подобро е да се носат големи чанти за на работа иако се празни бидејќи ќе ве сметаат за несериозни (и ова важи дури и за мажи). Одење дома во чевли е строго забрането, дури и ако се нови и само одлучивте да ги пробате чевлите. Се верува дека само мртвите можат да останат во домот во чевлите, бидејќи тоа подразбира обред. Од истата причина, строго е забрането да се ставаат стапчиња за јадење во ориз и други јадења.

9. Во областа на медицината има свои недостатоци

Странците тешко се навикнуваат на јапонската медицина. Во оваа област, за разлика од многу други, сè не е направено за удобноста на клиентот. Работното време на болниците се совпаѓа со работното време на компаниите, па со цел да одите таму треба да земете слободен ден. За време на викендите и празниците клиниката не работи.
Лекови често се препишуваат многу, 5-6 лекови за различни симптоми. Честопати дискриминацијата се манифестира во здравствените установи, странците можат дури и да не бидат примени во болница.

10. На улиците нема канти за отпадоци, но сѐ уште сѐ е совршено чисто

Различни видови ѓубре се исфрлаат на одредени денови. На пример, отпадот од храна – само 2 пати неделно. За да го направите ова, на одредени места се распределуваат на улица, посебни мрежи во кои се ставаат отпадоците.

11. Маските на лицето не се само за заштита од настинки

Денес, маските станаа нешто големо: пред сè, тоа е во чест на модата, бидејќи моделите се продаваат во форма на лица на мачки, омилени ликови од аниме итн. Се случува девојките да ги покриваат нивните лица кога немале време / не сакале да се нашминкаат или луѓе кои сакаат да покажат дека не им се комуницира премногу.

12. Поради недостаток на простор во дворовите, луѓето поставуваат „двокатен паркинг“

Сподели на Facebook
пати видено