Човечкото тело поседува многу тајни. И, ние веруваме дека повеќето од нив сè уште не се објаснети или дури и откриени.

За среќа, светот на модерната медицина успеа да најде одговори на некои незгодни прашања и ги споделува своите откритија со нас.

12. Еден човек може да нахрани милион комарци.

11. Градите кај мажите можат да произведат млеко.

10. Жената е во состојба да роди над 40 деца.

9. Влакната на лицето се најбрзорастечките влакна на телото

8. Женски отпечатоци од прсти се 99% различни од машките.

Женската кожа лачи двојно повеќе аминокиселини од машката кожа и различно ја дистрибуира преку прстите. Затоа научниците можат да погледнат отпечаток од прст за да го дознаат полот на една личност.

7. Начинот на кој ги склопуваме рацете заедно ни кажува која е нашата водечка хемисфера на мозокот.

Десниот прст на врвот значи дека е доминантна десната хемисфера; левиот прст на врвот докажува дека левата хемисфера е поактивна во вашето тело. Десната хемисфера е одговорна за емоциите и имагинацијата. Левата хемисфера е одговорна за аналитичко и логично размислување.

1% од луѓето би ги ставале прстите паралелно едни на други. Овие луѓе се нарекуваат амбидекстрозни. Научниците сугерираат дека за амбидексните луѓе нема доминантна хемисфера на мозокот. Односно и двете се подеднакво развиени.

6. Течноста што тече од носот може да биде од вашиот мозок.

5. Вие сте поуникатни отколку што навистина мислите.

Вие сте апсолутно уникатни и не само кога станува збор за отпечатоците од прсти. Обликот на увото е исто така уникатен. Јазикот има и уникатна форма и текстура. За разлика од нашите отпечатоци, оваа „шема“ никогаш не се менува.

4. Жените живеат подолго.

Женскиот имунолошки систем подобро се справува со внатрешните и со надворешните закани, а клетките стареат побавно, со што работат поефикасно.

3. Женското срце чука побрзо.

Чука вкупно околу 10 удари повеќе во минута.

2. Вашиот црн дроб има над 500 функции.

Нашиот црн дроб прави сé, од филтрирање на крв, разложување до апсорбирање на маснотии, до преработка на холестерол и некои витамини и уште еден тон работи!

1. Луѓето лажат поубедливо кога треба да одат во тоалет.

Сподели на Facebook
пати видено