Амазонската дождовната шума се намалува со алармантна стапка. Во моментов, губиме едно „фудбалско игралиште“ на амазонската шума секоја минута. Беснеат пожари, уништување на шумите и глобалното затоплување ја раскинуваат силната дождовна шума додека зборуваме, и токму оваа година, во Бразил се случија рекордни 74.000 пожари.

Да, „Белите дробови на Земјата“ се соочуваат со потенцијално бришење од лицето на земјата, но ако Амазон, всушност, исчезне целосно, последиците би биле застрашувачки.

1. Речиси половина од видовите растенија, животни и микроорганизми во светот би биле уништени.

Амазон е дом на 10% од светските видови, вклучувајќи 40,000 растителни видови, 3.000 видови слатководни видови риби, над 370 видови влекачи и 2,5 милиони видови на инсекти. Според многу експерти, во моментов губиме 137 животински, растителни видови и инсекти секој ден. Тоа додава околу 50.000 видови во една година, што е катастрофа за биолошката разновидност на светот. Доколку овој тренд продолжи со тековната стапка, ќе изгубивме скоро половина од светските видови, вклучувајќи 118 загрозени видови.

2. Ќе има огромна загуба на медицински можности, бидејќи 90% од човечките болести се лекуваат со лекови добиени од природата на Амазон.

Современиот медицински свет буквално зависи од богатството на амазонската прашума. Во моментов, 121 лекови на рецепт, вклучително и лекови кои лекуваат глауком, леукемија, срцеви заболувања и маларија, се добиени од растенија пронајдени во дождовната шума во Амазон. И со оглед на тоа што дождовната шума во Амазон е дом на 80.000 растителни видови, од кои само 1% биле тестирани за нивниот медицински потенцијал, би ги изгубиле сите природни извори што би можеле потенцијално да ги кријат лековите за многу смртоносни заболувања.

3. Ќе има подолги суви периоди и огромни поплави.

Доколку се уништи Амазон, врнежите од дожд ќе се намалат околу шумскиот регион. Ова ќе предизвика ефект на бран и ќе предизвика дополнителна промена во климатските промени, што ќе резултира во повеќе суши, подолги суви периоди и масивни поплави. На крајот на краиштата, последиците би се почувствувале на секој агол на нашата планета бидејќи силните суши и екстремните поплави ќе доведат до масовно уништување на животинскиот свет, зголемена ерозија и ширење на заразни болести. За жал, дождовните шуми од Амазон веќе забележуваат намалување на врнежите од 25% во некои региони.

4. Стакленички гасови би се ослободиле 5 до 6 пати повеќе што би го забрзало процесот на глобално затоплување.

Дрвјата и растенијата апсорбираат јаглерод диоксид, и додека тие ќе бидат уништени од пожарите, ќе ослободат милијарди тони јаглерод што дождовната шума го чува со години. Неговото потенцијално уништување би испуштило 5-6 пати повеќе стакленички гасови од нормалното, што би влијаело на квалитетот на воздухот и температурите, со што на крајот ќе се забрза процесот на глобално затоплување.

5. Помалку врнежи од дожд и зголемена суша ќе го загрозат земјоделството, водата и снабдувањето со храна.

Намалувањето на врнежите од дожд би довело до зголемување на инфекција од штетници и болести, а помалку вода значи помалку ресурси за сеење и одржување на земјоделски култури. Ова сериозно ќе ги оштети приносите во земјоделството, што, за возврат, ќе ги ограничи нашите резерви на храна.

6. Ние ќе изгубиме 80% од видовите на храна што ги имаме низ светот.

Постојат повеќе од 3.000 овошја во дождовните шуми во Амазон кои се јадат. Дождовната шума произведува 80% од светската храна, вклучувајќи авокадо, смокви, портокали, грејпфрут, лимони, банани, манго, ананас, кафе, кокос, чоколада и домати.

7. Квалитетот на воздухот ќе се спушти и ќе започнеме со вдишување на повеќе СО2.

Според Светската организација за животински свет, дождовните шуми од Амазон чуваат околу 100 милијарди тони јаглерод. Ако дождовните шуми од Амазон изгорат, тие ќе станат извор наместо место за складирање на јаглерод диоксид. Потенцијалното уништување би значело дека дождовните шуми ќе престанат да рециклираат СО2 во кислород, а тоа ќе влијае на квалитетот на воздухот на целата планета.

8. Намалувањето на врнежите од дожд ќе го зголеми сувото време и ќе предизвика повеќе шумски пожари.

Оставајќи го настрана фактот дека човечките пожари го мачат Амазон, доколку температурите се зголемат до 3 степени Целзиусови, природните пожари би избришале 75% од Амазон. Понатаму, тоа би создало верижна реакција, а губењето на дрвјата ќе доведе до намалување на врнежите од дожд, што за возврат би предизвикало посуви периоди, со што на крајот ќе предизвикаат повеќе шумски пожари низ целиот свет.

9. Околу 30 милиони луѓе кои се засолниле во дождовните шуми ќе ги загубат своите домови.

Амазон е дом на повеќе од 30 милиони луѓе, од кои 2,7 милиони се домородни. Повеќе од 350 етнички групи зависат исклучиво од дождовните шуми од Амазон. И покрај тоа што многу од нив живеат на градски места, сите жители се потпираат само на природните ресурси на Амазон за храна, засолниште и традиционална медицина.

10. Ние ќе изгубиме 20% од слатководните води во светот.

Реката Амазон складира 1/5 од свежата вода на земјата, што носи многу придобивки и за луѓето во Бразил и за околината, исто така. Секоја секунда, приближно 175,000 кубни метри слатководна вода се испушта од реката Амазон во Атлантскиот океан. Слатката вода е важна затоа што обезбедува хранливи материи од растенијата, животните, габите и минералите. Недостатокот на врнежи од дожд ќе има катастрофално влијание врз системот за слатководни води и внесувањето на хранливи материи во реката.

11. Би изгубиле 70% од 3.000 растенија кои се активни против ракот.

Од 3000 растенија кои се активни против клетките на ракот, 70% од нив се наоѓаат во дождовните шуми, вклучувајќи го и Periwink, најмоќниот антиканцероген лек во светот. Од своето откритие, овој лек драстично ја зголеми стапката на преживување кај деца кои страдаат од акутна леукемија. Лекот е извлечен од растението од дождовната шума, Винкристин, кое ги има своите корени во Амазон.

Сподели на Facebook
пати видено