Игра на тронови, Одмаздници, Аватар, Господарот на прстените. Сите овие блокбастери имаат неверојатни глетки кои се чини дека се чиста фантазија, но всушност не се. Нашиот свет е толку разновиден што има некои речиси идентични места кои постојат во реалниот живот.

Неверојатна природа на нашата планета ги инспирираше писателите и режисерите во создавањето на овие магични светови.

1. Дрвото-на-души, Аватар и Вистерија дрво во Ашикага цветен парк, Јапонија

2. Местото за одмор на Танос и последната сцена, Одмаздници и оризовите тераси на Филипините

3. Биолуминесцентно езерце, Аватар и биолуминисцентна лагуна во Фалмут, Јамајка

4. Големото царство на гневот, Господарот на прстените и базиликата во Турција

5. Меса, Up & Тепу Рораима во Венецуела

6. Големата сала на Хогвортс, Хари Потер и Големата сала на колеџот Исусовата Црква, Универзитет Оксфорд

7. Пандорини ноќи, Аватар и Ватомо Гловорм пештери во Нов Зеланд

8. Ледена планета во Interstellar и Snæfellsjökull глечер во Исланд

9. Игра на тронови и градот Дубровник во Хрватска

10. Ривендел, Господарот на прстените и Лаутербрунен во Швајцарија

11. Лебдечки Планини, Аватар и планини Алелуја во паркот Жангџаџие, Кина

Сподели на Facebook
пати видено