Секој сака да патува, но за да не го претворите своето патување во кошмар треба да ги прочитате правилата за превоз на одредени работи. Електронски цигари, пластични кеси и запалки можат да предизвикаат многу проблеми при царинска контрола.

Дали знаете кои други работи можат да ви бидат пречка кога ќе ја поминувате царинската контрола?

1. Швајцарија: лажни швајцарски часовници

Од 2008 година, фалсификувани швајцарски часовници се конфискувани и уништувани.

2. Тунис: Кна

Во Тунис, не можете да увезувате или извезувате кна на кој било начин. Оваа забрана најверојатно се појавила кога дрогата била транспортирана маскирана како кна.

3. Кина: запалки

Според кинеските закони, е забрането да се превезуваат запалки во торбите за носење и во вашиот багаж. Не можете дури и да пренесувате запалки ако имате транзитен лет, но не грижете се, секогаш има запалки во специјалните места за пушење.

4. Барбадос: Војничка облека

На Барбадос, е забрането да се носи камуфлажа освен ако не сте официјален воен персонал. Значи, ако сте турист облечен во камуфлажа, ќе морате да ја промените вашата облека.

5. Кенија: пластични кеси

Од август 2017 година, во Кенија е пропишан закон со кој се забранува користење на пластични кеси. Ова е една од мерките што ги користат за заштита на животната средина. Ако купувате, продавате или употребувате пластични кеси, можеби ќе треба да платите парична казна до 38.000 долари или да добиете затворска казна до 4 години. Туристите кои пристигнуваат во земјата се приморани да ги фрлат своите пластични кеси на аеродромот.

6. Виетнам: рибен сос

Забрането е извоз на рибаенсос од Виетнам. Не можете да го пренесувате дури и ако се работи за домашен лет. Нема официјална забрана, но ако царинските службеници го најдат во вашата торба, ќе треба да го фрлите. Тоа е затоа што сосот има многу силен мирис и ако се истури, речиси е невозможно да се ослободите од него. Повеќето авиокомпании не се подготвени да го преземат овој ризик.

7. Нигерија: парацетамол, овошен сок, празни фактури

Не можете да земате парацетамол, овошен сок или празни фактури во Нигерија. Некои други чудни забрани што ги имаат вклучуваат увезена минерална вода и мрежи за комарци.

8. Сејшелите: коко де мер

Ако сакате да извезувате коко де мер од Сејшелите, ќе ве чини 150-250 евра и можете да го направите само под овие услови: коко де мер треба да се купи од официјален продавач со специјална налепница и пасош. Неговата тежина не треба да биде повеќе од 20 килограми, инаку ќе мора да го оставите.

9. Тајланд: електронски цигари, статуи на Буда, дуријан и лубеница

Според законите во Тајланд, употребата на електронски цигари може да доведе до парична казна од 300 илјади бахти или затворска казна до 10 години. Не можете да извезувате статуи на Буда поголеми од 13 сантиметри. Исто така, дуријанот не може да се носи во авиони, бидејќи има неподнослив мирис. И лубеницата може да се транспортира само ако е исечена, бидејќи инаку може да експлодира поради притисокот.

10. Холандија: лалиња

Во Холандија, може да имате проблеми со извоз на повеќе од 5 килограми семе од лалиња.

11. Нов Зеланд: велосипеди и некои раси на кучиња

Вие не можете да ги однесете велосипедите во Нов Зеланд, бидејќи тие може да носат семе од растенија од друга земја што може да влезе во почвата и да расте. И ова може да доведе до промена во уникатната флора на оваа земја. Исто така, постојат строги правила за увоз на животни, нивни сперматозоиди и ембриони. Следните раси на кучиња не можат да бидат однесени во Нов Зеланд: американски пит бул териер, бразилскиот мастиф, Дого Аргентино, Тоса Ину и Канарски мастиф. Исто така, не можете да извезувате киви вино.

Сподели на Facebook
пати видено