Замислете место толку убаво што ве тера да мислите дека не му припаѓа на овој свет. Постојат места во секоја земја што се чини дека се земени директно од бајките. Овие шармантни села, древни замоци и длабоки шуми служеле како инспирација за филмските дизајнери и продуценти да создадат кралства на кои им се восхитуваме на екранот, а денес лесно можеме и да посетиме голем дел од нив.

Ние сакаме да ви покажеме дека во светот постојат и магични места. Еве неколку кои биле инспирација за анимираните верзии на најпознатите бајки.

1. Убавицата и ѕверот

Алзас е француски регион познат по своите живописни села. Филмот бил базиран на оригиналната приказна напишана од Габриела-Сузан Барбо, француска писателка од 19 век. Значи, „малиот провинциски град“ на Бел е, всушност, навистина мал провинциски град. Продуцентите избраа села како Колмар и Егисхајм за да го прикажат градот на Бел.

2. Снежана и седумте џуџиња

Нашата најстара принцеза била инспирирана од германска народна приказна запишана од Браќата Грим. Истражувањата покажуваат дека приказната можеби била вистинита и дека темната шума, свињата, џуџињата и стаклениот ковчег укажуваат на настани што се случиле околу замокот Лохр и шумата Шпесрт.

3. Моана

Џон Муске, еден од режисерите, ја доби идејата за филмот од книга која го опишува полинезискиот митски херој, Мауи. Фиџи, Самоа и Тахити биле дел од островите што ги посетил за да дознае за културата, традициите на домородните луѓе и да ги репродуцираат прекрасните пејзажи на Мотуни, островот на Моана.

4. Пинокио

Дизни го базираше филмот за детскиот роман Авантурите на Пинокио од Карло Лорензини, кој го центрирал романот во неговиот роден град, италијанското село Колоди. Тој толку го сакал градот што почнал да се потпишува, Карло Колоди. Неговите малечки куќи, тесните улици со камени плочи и арки го направија ова тосканско село идеална почетна точка за дизајнирање на Пинокио.

5. Храбра

Не е тајна дека филмот е поставен според шкотските висорамнини, Дизни дури и го регистрирал кланот Тартан на Мерида во официјалниот шкотски регистар на Тартани. Средновековниот замок Данотар, кој е опкружен со најзелената земја во светот, служи како совршено место за авантурите на Мерида.

6. Фроузен

Пејзажот е земен од руралните градови на Норвешка и неговите прекрасни фјордови. Можете да ја видите сличноста во природните сценографии, дрвени цркви, архитектура, текстилни обрасци, па дури и на животните. Зошто? Бидејќи приказната била инспирирана од данскиот автор Ханс Кристијан Андерсен, „Снежна кралица“.

7. Пепелашка

Ова е најбајковитиот замок од сите. Херберт Риман го дизајнирал оригиналниот замок на Пепелашка, оној што подоцна бил изграден како дел од Дизни Светот. Неговата главна инспирација бил замокот Нојшванштајн во Германија. Првично бил изграден од кралот Лудвиг II од Баварија како замок за летна куќа. Неговите високи кули, заоблен влез и околните шуми совршено се совпаѓаат со оние од замокот на Пепелашка.

8. Мулан

Филмот е адаптација на старата кинеска народна приказна, Баладата на Хуа Мулан, која датира од 5-6 век. Познатата сценографија прикажана во филмот како Големиот Кинески ѕид и Забранетиот град на Пекинг веќе биле изградени во тоа време.

9. Малата сирена

Швајцарскиот замок Чилон, на брегот на Женевското Езеро, бил инспирација за домот на принцот Ерик.

10. Аладин

Измислениот град Абрабах се наоѓа некаде на Блискиот Исток. Песната Арапски ноќи го потврдува ова. Но, палатата на Јасмин и Таџ Махал во Индија се исклучително слични. Ова е затоа што бил изграден за време на индиската империја, каде што исламот бил официјална религија и муслиманска архитектура преовладувала.

11. Златокоса и разбојникот

Да, тие кули постојат. Приказната била адаптирана на француските средновековни кули, како оние во Ченонсеу. За замокот, од друга страна, идејата на дизајнерот била да го стави на остров сличен на оној на планината Св. Мишел во Кралството Корона.

Сподели на Facebook
пати видено