Спротивно на популарното верување, мажите, исто така, имаат тенденција да се нервираат поради нивниот изглед. Во 2004 година, психологот Стејси Дан открил дека кога на мажите им биле прикажани фотографии од мускулна фигура близу до идеалот, тие станалувале мрачни и лути. Една анкета во 2014 година покажа дека 63% од момците мислат дека треба да изгубат тежина.

Ние подготвивме неколку интересни факти за посилниот пол. Од нив ќе научите зошто некои мажи имаат тенденција да се однесуваат себично и зошто на 37 температура стануваат беспомошни како бебиња.

1. Тестостеронот не ги прави мажите поагресивни

Всушност, тестостеронот директно не влијае врз агресивноста на мажот, туку само го прави чувствителен на неговиот статус. Ова било докажано за време на експериментот, кога истражувачите го прогласиле статусот на партнерите на сите учесници, а потоа им дале пари и им понудиле да играат економска игра. Мажите можеле или да му ја дадат целата сума на партнерот, или да не му дадат ништо или да делат дел од монетите. Како резултат на тоа, мажите со позначајна позиција и високи нивоа на тестостерон во крвта се однесувале како традиционални агресори, земајќи најголем дел од „пленот“ за себе. Но, ако статусот на играчот бил помал од оној на неговиот партнер, тогаш, и покрај високиот степен на тестостерон во крвта, тој земал помал удел.

2. Мажите кои ги бакнуваат своите жени пред да заминат на работа заработуваат повеќе

Според студијата на професор од Универзитетот во Кил, мажите кои ги бакнуваат саканите наутро живеат во просек подолго 5 години, со помала веројатност да направат сообраќајна несреќа и шанса да заработат повеќе за 20-35%. Покрај тоа, тие се со поголема веројатност да заземат лидерска позиција.

Постојат две причини за овој ефект: од една страна, бакнежите придонесуваат за ослободување на ендорфините и допаминските хормони за задоволување, а од друга, тие покажуваат дека сè е во ред во врската и се поставува позитивно расположение. Тоа, пак, позитивно влијае на здравјето и на ефикасноста на мажите.

3. Во брадата на мажите има повеќе бактерии отколку во крзното на кучињата

Истражувачите од швајцарската клиника Хирсланден откриле дека брадата на мажите содржи повеќе бактерии отколку крзното на кучињата. Некои од претставниците на посилниот пол дури имале и бактерии кои претставуваат сериозна опасност за човековото здравје.

4. Претставниците на посилниот пол не треба да влегуваат во џакузи и топли бањи

Прегревањето на гениталиите дури и за 2-4 ° може да го оштети репродуктивниот систем на човекот. Ако лаптопот дури малку се загрее или е поврзан со Wi-Fi, посилниот пол не треба да го става во скутот. И ако има проблеми со зачнувањето, не треба да носи тесни панталони и да поминува многу време во сауна или во џакузи.

5. Обувките со високи потпетици првично ги носеле мажите

Назад во десеттиот век, Персијците носеле чевли со потпетици. Така тие подобро се прицврсувале за коњот и корстеле лак и стрела. На почетокот на 17 век, Шах Абас посетил неколку европски земји и ја донел модата. Машките аристократи со задоволство почнале да носат непријатни, но извонредни чевли, кои го истакнувале нивниот статус. Висината на потпетицата зависела од позицијата на лицето.

6. Мозокот на мажите ги наградува за прикажување на себичност

Мозокот на жената го испушта допаминот ако е дарежлива или алтруистична. И ако жената е алчна, областите одговорни за нејзиното незадоволство се вклучуваат во нејзиниот мозок. Машкиот мозок реагира токму на спротивниот начин, охрабрувајќи ја силната половина на човештвото да покажува себичност.

7. Ќелавите мажи немаат повеќе тестостерон од другите.

Ќелавоста не се должи на високи нивоа на тестостерон, како што најчесто се верува, туку поради гените што ги добиваат од нивните родители. Затоа, мажите со ниско ниво на тестостерон може да станат ќелави. Таа е предизвикана од ензим кој го конвертира тестостеронот во фоликулите на косата до дихидротестостерон. Оваа супстанца постепено ги инхибира фоликулите додека косата во нив не престане да расте.

8. Посилниот пол страда од настинки повеќе од „слабите“ жени

Машката неспособност да се крене од креветот на 37,2 ° веќе стана предмет на женски потсмев и анегдоти. Но, се покажа дека мажите се поранливи на настинки и вируси на грип од жените. Повисоката содржина на тестостерон во нивните тела спречува целосна борба против вируси, додека естрогенот во телото на жената ѝ помага да даде посилен имунолошки одговор на болеста.

9. Кај мажите, вените отекуваат поради фактот што за голем дел од мускулите е потребен поголем проток на крв

Васкуларизација – т.н. изразени вени во нозете, рацете и телото кај мажите. Тие се појавуваат поради фактот што повеќе мускули кај мажите бараат поголем проток на крв.

10. Мажите исто така можат да добијат рак на дојка

Секоја година повеќе од половина милион жени умираат од оваа болест низ целиот свет. И иако се чини дека е исклучиво женска болест, претставниците на посилниот пол исто така се предмет на овој тип на рак. Но, за среќа за мажите, ризикот од страдање од оваа болест е десет пати помал.

11. Мажите со избричени глави изгледаат повисоки и посилни

Истражувачите од Универзитетот во Пенсилванија им покажаа на 60 учесници во експерименталните фотографии на мажи со коса и фотографии од истите луѓе, но без коса. Се испостави дека ќелавите претставници на посилниот пол се гледаат како повисоки за околу 3 см и имаат поинтензивен изглед. Во своите белешки, учесниците исто така ги опишаа луѓето со бричена глава како похрабри и подоминантни.

Сподели на Facebook
пати видено