За многу земји во светот, Америка е обвиткана во ореол на мистерија и многу митови кои Холивуд обожава да ги пласира.

Многумина веруваат дека еден типичен Американец има своја куќа, личен пиштол и 6-цифрена плата. За жал, статистиката и жителите на самите држави зборуваат за малку поинаков начин на живот, не толку совршен.

Мит 1: Секој Американец има огнено оружје во случај напровала

Се чини дека сите Американци чуваат пушка дома или барем пиштол за лична заштита. Во реалниот живот, само 1 од 10 луѓе имаат оружје. Како по правило, ова се сопственици на куќи кои се на пристојна оддалеченост од градовите.

Мит 2: Американците работат малку, а имаат големи плати

Американските граѓани не се толку добро ситуирани, ако ја разгледаме вистинската ситуација. Според статистичките податоци, секоја година жител на САД позајмува околу 40.000 американски долари. Како по правило, потребни се кредити за купување на куќа или стан, како и за образованието на децата. Во исто време, просечната плата изнесува 3.700 долари, односно поголемиот дел од неа оди да се исплатат долговите и да платат разни даноци.

Мит 3: Полицијата го сака насилството

Многу полицајци во филмовите се однесуваат прилично грубо. Сепак, судејќи според искуството на самите Американци, претставниците на редот тука се многу љубезни, насмеани и главно пријатни луѓе.

Мит 4: Трагедијата е неопходна компонента на американските односи

Во секое семејство од Холивудскиот филм има драма, но всушност има малку такви семејства. Повеќето Американци живеат во мирен ритам без никакви посебни емоционални испади во текот на нивниот живот.

Мит 5: Сите јадат брза храна

Многу луѓе веруваат дека националната кујна на САД е брза храна и Американците ја јадат за појадок, ручек и вечера. Ова не е точно. Кујната во САД е разновидна, и не секој локален жител ќе преферира хамбургер.

Мит 6: Утрински ритуал на секој уважен Американец- вежбање

Како и во било која друга земја, во САД има луѓе кои го сакаат спортот и го практикуваат, но има обични граѓани кои повеќе сакаат да спијат.

Мит 7: Секој сиромашен човек, ако сака и е вреден, може да се збогати и да влезе во високото општество

Се чини дека секој паметен Американец треба само да го привлече вниманието на некој менаџер на компанијата, и веднаш ќе добие нова работа. Всушност, да се збогатите во САД е многу тешко. Само да се биде паметен човек, не е доволно – мора да работите напорно. Многу американски жители, на пример, имаат втора работа, бидејќи едноставно немаат доволно пари.

Мит 8: Американците се уморни од урбаните пејсажи

Холивуд упорно го формира нашето мислење дека секој Американец сонува за живот во селата. Според самите жители, многу е поудобно да се живее во градот. Причините се едноставни: изобилството на стоки, вклучително и намирници, повеќе работа и подобра инфраструктура.

Мит 9: Студентски забави вклучуваат: алкохол, дрога и слободна љубов

На овие забави нема толку многу луѓе како во филмовите а количината на алкохол е значително помала, бидејќи нема кој да им го купи.

Мит 10: Во САД има голем број на метрополи

Најголем град во САД е Њујорк. Има 8,5 милиони луѓе кои живеат таму. Вториот по големина е Лос Анџелес, а веќе има многу помалку луѓе – само 3,8 милиони. За споредба, во Москва има речиси 12 милиони.

Мит 11: Секој си има купено куќа

Во холивудските филмови, речиси секој херој поседува приватна куќа. Во реалноста, ситуацијата не е толку убава. Според статистичките податоци, само 6 од 10 Американци поседуваат куќи.

Сподели на Facebook
пати видено