Карим Варис Оламилекан има само 11 години, но веќе е прифатен на уметничка академија каде студира заедно со возрасни ученици.

И тука нема ништо изненадувачко. Тој црта неверојатни портрети кои навистина заслужуваат да бидат прикажани во најдобрите галерии во светот.

Карим е роден во Нигерија во обично семејство. Почнал да црта на возраст од 6 години и оттогаш тоа е негова омилена работа. Кога Карим имал 8 години, неговото семејство се преселило во нова куќа. Во близина на неговата куќа, момчето видело студент на Ayowole Art Vocational Academy, кој цртал. Тогаш младиот уметник сфатил дека мора да влезе на оваа академија.

Карим му ја покажал својата слика на професор од Ајоволе, кој не се сомневал дека момчето заслужува да влезе во Академијата. Така талентираното момче почнало да црта професионално.

Кога ќе ги погледнете делата на Карим, тешко е да се разбере како едно 11-годишно момче кое до неодамна никогаш немало часови за цртање може да црта со таква прецизност.

Карим црта графити, стрипови, цртани филмови и создава илустрации за книги и весници. Но, она што му се допаѓа најмногу е цртање со молив во жанрот на хиперреализам. Според младиот уметник, тој се инспирира од сè што се случува околу него, особено неговото семејство.

Сподели на Facebook
пати видено