Ако добро размислиме за оваа земја која секогаш се бори за независност не знаеме многу работи.

Но, Шкотска не се состои само од килтови, гајди и одлично виски, туку е исклучително карактеристична и интересна земја. Овие неколку неверојатни факти ќе ви го докажат токму тоа.

Неси и Мораг

Езерото Лох Нес, како и неговиот измислен (или не?) жител Неси, се наоѓа во Шкотска. Но, малкумина знаат дека чудовиштето Лох Нес има сестра која според легендата живее во езерото Лох Морар, а нејзиното име е Мораг. Во текот на целата историја, регистрирани се 34 случаи на средба со неа, од кои половина имаат повеќе од еден сведок.

Земја на црвенокосите

Во сите земји, процентот на црвенокоси е околу 1-2% од вкупниот број на жители, но не и во Шкотска. Има околу 13% црвенокоси, а благодарение на гените, црвено дете може да се роди скоро во секое семејство. Истражувачите веруваат дека таквата боја на коса и белата кожа даваат можност да се добие повеќе витамин Д од сонцето, што е многу корисно, со оглед дека времето во Шкотска е обично облачно.

„Не е докажано“ како една од можните пресуди на суд

Од 18 век, во шкотското судство е одобрен систем со 3 пресуди: „виновен“, „невин“ и „не е докажано“. Последното е изречено како ослободителна пресуда, дури и ако судот е сигурен во вината или невиноста на обвинетиот, но не може да ја докаже.

„Вистински Шкотланѓанец“

Кога првпат почнале да се носат килтовите војниците не требале да носат долна облека под нив и овие војници се нарекувале „Вистински Шкоти“. Доколку за време на проверката некој од војниците носел долна облека старешините му ја конфискувале. Со текот на времето ваквите проверки почнале да се сметаат за вознемирување и војниците конечно си облекле долна облека под килтовите.

Џуџиња со шкотски акцент

Стереотипски жител на Шкотска сака да пие, пцуе, секогаш зборува директно и искрено. Ова не ве потсетува на малите лути џуџиња од филмовите и игрите? Џуџињата од „фантазиите“ секако зборуваат со шкотски акцент, дури и ако тие самите не го разбираат тоа. Сепак тие не се поврзуваат со Шкотска на било каков начин.

Бесплатни производи за женска хигиена

Пред една година Шкотска стана првата земја во светот што им понуди на жените бесплатни производи за лична нега. Тие се достапни во јавни институции, како што се библиотеки, училишта, центри на заедницата.

Забраната за одгледување „дизајнерски“ животни

Во светот, постои побарувачка за размножување на раси на домашни животни со телесна попреченост: кратки нозе, испакнати очи, кратки носеви и сл. Овие карактеристики стануваат сериозни проблеми за здравјето на домашно милениче, кое започнува да има потреба од скапа нега. Шкотска се бори за правата на животните и овде е забрането одгледување на вакви раси.

Најдолго ехо на светот

За да постави нов светски рекорд (претходниот, патем, бил регистриран и во Шкотска), британскиот новинар Том Скот морал да се спушти во напуштено складиште за гориво. Ехото по ударот од почетниот пиштол траело скоро 2 минути!

Сини светла

Синото светло на улиците на Глазгов било поставено за подобрување на целокупниот изглед на градот, но медиумите најдоа интересен тренд: криминал и бројот на обиди за самоубиство се намали на улиците. Психолозите ова го припишуваат на фактот дека синото е честопати поврзано со полицијата, а области со невообичаено осветлување ги тера луѓето да постапуваат повнимателно. Подоцна, Јапонците го забележале откритието и исто така го искористиле.

Островска земја

Шкотска се состои целосно од острови, вкупно 790, но луѓето живеат само на 99. Мнозинството од населението живее на северниот дел на островот на Велика Британија, а остатокот од островите се користи за риболов или се целосно напуштени.

Бонибриџ, село на НЛО

Шкотска е толку популарна што освен нашите туристи ја псоетуваат и туристи од други планети. И ги привлекува токму селото Бонибриџ – локалниот „портал на друг универзум“. Околу 300 луѓе годишно пријавуваат дека гледаат НЛО тука – повеќе од каде било на планетата. Секој втор жител барем еднаш видел вакво нешто.

Сподели на Facebook
пати видено