Излегувате од дома, ја заклучувате вратата и одеднаш сфаќате дека повторно сте го заборавиле телефонот. Ова е толку фрустрирачко чувство! Симптомите на слабо помнење и конфузија не се нормален дел од стареењето.

Ако забележавте дека станувате заборавени, време е да го разбудите мозокот и да пробате неколку вежби што можат да ја зајакнат вашата меморија!

1. Менувајте ги рацете за време на дневните активности.

Нормално, само една рака е доминантна и ние ја користиме поголемиот дел од времето. Но обидете се да ја смените понекогаш. Користењето на спротивната рака ќе ги зајакне нервните врски во вашиот мозок. Можете да го направите тоа додека ги четкате забите, миете садови, пишувате, чистите и сл.

2. Читајте книги на глас

Читањето на глас може да ја зајакне вашата меморија! Зборувањето и слушањето на самиот збор му помага на мозокот да ги сочува информациите. Оваа вежба можете да ја вежбате со вашиот пријател или дете. Ако не можете да го сторите тоа, добро е да се префрлите на аудио книги. Овој вид на читање ја зафаќа имагинацијата на поинаков начин и другите мозочни региони почнуваат да работат.

3. Јадете со кинески стапчиња

Ангажирање на концентрирани области на нервни клетки во вашите прсти може да го стимулира мозокот. Активноста на прстите, како и користењето стапчиња му помага на вашиот мозок со зајакнување на циркулацијата.

4. Разбудете се и помирисајте ја ванилата

Многумина од нас се будат наутро и пијат свежо кафе. Само можете да ја промените вообичаената утринска рутина и да се разбудите на нешто поразлично! Може да биде мирис на ванила или рози. Оваа вежба е многу лесна и е опишана во книгата „Одржувај си мозок жив“: 83 Невробични вежби за да помогнеш да се спречи губење на меморијата и да се зголеми менталниот тренинг на Лери Катс и Менинг Рубин. Доколку мирисате нов мирис наутро можете да активирате нови нервни патеки.

5. Носете чепчиња за уши за време на вашата дневна рутина

Доживејте го светот без звук! Но, не заборавајте да ги предупредувате вашите најблиски дека денес пробувате нова техника.

Нашата утринска рутина може да нè натера да слушаме половично бидејќи нашиот мозок има прилично добра идеја за тоа што да очекува. Блокирајте ја вашата главна сензорна рута со носење на чепчиња за уши.

6. Затегнете ја тупаницата

Американските психолози велат дека стиснувањето на десната рака 90 секунди помага во формирањето на меморијата. Истото движење на левата рака може да го подобри сеќавањето. Овој заклучок е направен по експеримент со 50 возрасни кои подобро се сеќавале на зборови од долг список, додека ја стегале тупаницата.

7. Кренете ги вашите отчукувања на срцето 3 пати неделно

Кревајте го срцевиот ритам 3 пати неделно 20 минути. Можете да го направите ова само со пешачење и проверка на отчукувањата на срцето. Вашиот мозок ќе биде потопен во кислород и ќе ви помогне да се создаваат нови клетки.

8. Креирајте слики со зборови и загатки

Земете кој било збор што ви се допаѓа и започнете да го визуелизирате правописот на зборот во вашата глава. Откако ќе завршите со ова, помислете на сите други зборови што започнуваат или завршуваат со истите 2 букви. Овие видови на загатки ќе го задржат вашиот мозок активен и остар.

9. Отворете прозорец додека возите.

Возењето во тишина може да биде многу релаксирачко, но ако времето надвор е совршено, отворете го прозорецот! Мирисајте го свежиот дожд, слушнете ги птиците како пеат.

Вашиот мозок веднаш ќе започне да прави асоцијации помеѓу глетките, звуците и мирисите што ги забележувате.

10. Направете 4 вежби за набудување на детали.

Запаметете 4 детали за луѓето со кои се среќавате во јавноста. На пример, забележете ја бојата на нивната коса, видот на чевлите што ги носат или нивниот мирис.

Не забележуваме доволно. Ние, всушност, сме дојдени до точката кога честопати не успеваме да добиеме информации дека нашиот мозок треба да го меморира нешто и можно е да се поправи ова. Додека седите во кафуле, одберете едно лице и детално опишете го во главата.

Сподели на Facebook
пати видено