Фестивалите се чини дека се најкул начин да се одморите и да излезете од вашиот нормален живот. Дали знаете некое место каде што можете да фрлите домат во нечие лице или пак да му расипете вино врз облеката и да не бидете казнети или осудувани од другите луѓе за тоа?

Верувале или не постојат посебни фестивали за ваков вид на „забава“. Овие можности привлекуваат милиони луѓе, а во некои случаи, овие битки не се само полни со забава, туку и со неуредност.

10. Холи, Индија

Холи го означува доаѓањето на пролетта. Тој е исто така познат како фестивал на бои, бидејќи луѓето фрлаат шарени бои едни на други. Секоја боја има свое значење. Црвената претставува чистота, зелена – виталност, сина- смиреност и жолта – побожни чувства.

9. Борјонг фестивал со кал, Јужна Кореја

Првиот фестивал бил одржан во 1998 година. Првично бил маркетинг кампања за козметика која користела кал од Борјонг. Според некои студии, оваа кал има полековити својства од калта од Мртвото Море во Израел. На 17-тиот фестивал присуствувале околу 329 милиони туристи.

8. Ла Томатина, Шпанија

Околу 120 тони домати се уништуваат за време на „најголемата борба со храна во светот“. Бидејќи доматите го имаат киселиот ефект на дезинфекција, улиците на Бунол (местото каде што се одржува Ла Томатина) се сметаат за најчисти во Шпанија.

7. Фестивал на лубениците Чинчила, Австралија

Има многу различни активности во кои можете да учествувате за време на овој фестивал, на пример родео со лубеници и скијање. Исто така има натпревар и за најголемата лубеница.

6. Каскаморас, Шпанија

За време на овој фестивал, 2 града се борат за поседување на света слика. Додека граѓаните од еден град се покриваат со црно масло и се обидуваат да стигнат до Богородица, другите подготвуваат маслиново масло, јајца и брашно за да се одбранат. Легендата вели дека ако некое лице може да остане чисто, тој или таа може да ја земе светата слика од градот каде што е сместена.

5. Битка на портокали, Италија

Овој фестивал е сличен на Ла Томатина во Шпанија. Но, доматите овде се заменуваат со портокали. Луѓето уништуваат околу 250 тони овошје за време на борбата.

4. Светско првенство во нуркање во кал, Велс

Всушност, постои Светско првенство за нуркање во каллива вода, кое се одржува еднаш годишно.

3. Битка на виното, Шпанија

Целта на оваа борба е да се покријат сите во толку вино, што никој нема да остане облечен во бела облека. За време на битката се користи огромна количина (околу 500 литри) црвено вино.

2. Елс Енфаринатс, Шпанија

Во оваа битка учествуваат 2 групи луѓе. Првата се состои од мажени мажи (Els Enfarinats) кои добиваат контрола над областа и донесуваат апсурдни закони. Тие бараат луѓе кои не ги послушале нивните наредби и ги казнуваат. Друга група (La Oposicio) се обидува да им возвратат. На крајот сите пари што ги собираат одат во добротворни цели.

1. Фестивал за гостење на мајмуните, Тајланд

Бидејќи локалните жители овде веруваат дека мајмуните им носат среќа на луѓето и областа во која живеат, во Тајланд секоја година се пречекуваат овие гости. Маси со околу 4.500 килограми различни овошја и десерти се подготвени за нивното задоволство.

Сподели на Facebook
пати видено