Луј Брај имал само 15 години кога го измислил писмото за слепите. За да станете брилијантен пронаоѓач, потребна ви е само инспирација, волја и самодоверба.

И младите херои од нашата селекција се доказ за тоа.

1. Џек Андрака, САД, 16 години: тест за дијагностицирање на карцином

По смртта на некој близок, Џек се заинтересирал за рано дијагностицирање ракот. Тој се запозна со научните публикации и поставил цел да создаде метод за дијагностицирање на рак на панкреасот. Оваа болест е скоро асимптоматска и може да се открие само во подоцнежните фази.

Во период од 7 месеци по училиште, младиот човек работел во лабораторијата. Резултатот од долгите експерименти беше мал уред кој открива мезотелин во крвта. Вишок на овој протеин укажува на присуство на малигни тумори.

2. Валентин Фречка, Украина, 18 години: хартија од паднати лисја

Валентин Фречка измисли технологија за правење хартија од паднати лисја. Овој изум ќе помогне да се запре уништувањето на шумите и да се направи производството на хартија еколошко. Од еден и пол тони суровини, можете да добиете 20 илјади листови хартија А4. За производство, сите лисја се погодни, но дабот е најдобар. И од отпадот можете да добиете супстанција лигин, што е одлично гориво.

3. Сергеј Калиавин, Русија, 17 години: глушец за луѓе без раце

Сергеј Калиавин бил во 11-то одделение кога измислил компјутерски глушец за луѓе без раце. Тој решил да му помогне на својот пријател, кој не може да работи на компјутер на вообичаен начин. Пронајдокот наликува на влечка со контролна табла од конвенционален глушец. Можете да го контролирате глувчето со прстите. Сергеј вели дека се навикнал на уредот за само една недела и дури можел да игра компјутерски игри со негова помош.

4. Кајли Симондс, САД, 13 години: ранец со единица за хемотерапија

Кајли Симондс долго време се бореше со карцином. И покрај болеста, девојчето сакаше да оди, да разговара со пријателите и да оди на училиште, но постојаните болнички средства многу го ограничуваа нејзиниот живот. Затоа, Кајли најде начин да води активен животен стил, и покрај ракот. Ја смести лекарската единица во обичен училишен ранец, за да не биде постојано дома и доби патент за нејзиниот изум.

5. Лалитија Ахарија, САД, 13 години: електрична енергија од сообраќај со автомобили

Ахарија е заинтересирана за истражување на ефтини, лесно обновливи извори на енергија. Нејзиниот уред, TraffEnerate, ги трансформира брановите од минување на автомобили во електрична енергија. Слични уреди можат да се инсталираат на прометни крстосници и автопати. Со својот проект, девојчето стана победник на натпреварот за млади научници за Discovery Education 3M 2017.

6. Ана Ду, САД, 12 години: робот кој бара ѓубре на дното на океанот

Ана сака да оди во пристаништето во Бостон. На едно од овие прошетки, таа забележа дека има премногу ѓубре на плажа. Тогаш Ана одлучи да дизајнира уред кој може да бара микропластика на дното на океанот.

Пластиката апсорбира инфрацрвено зрачење, така што е лесно да се открие со помош на специјални сензори. Девојчето се надева дека роботот наскоро ќе може не само да бара пластика, туку и да ја собира.

7. Гитањали Рао, САД, 12 години: уред за одредување на олово во вода

Во 2016 година, жителите на Флинт, Мичиген, беа отруени поради високата содржина на олово во водата. Родителите на Гитањали купиле специјални ленти за тестирање за да ја тестираат водата. Но, тие дадоа погрешен резултат. Потоа, идејата дошла до девојчето да изгради уред кој ќе одреди присуство на тешки метали. Во срцето на уредот е филтер на наноцевки од јаглени хидрати, а со помош на Bluetooth можете да ги следите перформансите од паметен телефон. Во 2017 година, Гитањали стана најдобриот млад научник во САД.

8. Кери Бишоп, САД, 10 години: уред што ќе спречи смрт на деца во затворен автомобил

Младиот човек размислувал за пронајдокот откако 6-месечна ќерка на соседите починала во затворен автомобил. За да се спречи смртта на децата, Кери излезе со уред опремен со термометар, сензори и систем за ладење. Уредот е прикачен на потпирачот за глава и сигнализира кога температурата во автомобилот станува критична. Тојота веќе е заинтеренсирана за проектот.

9. Британи Венгер, САД, 17 години: рано дијагностицирање на карцином на дојка

Ученичка од Флорида развила вештачка нервна мрежа за да помогне во дијагностицирање на карцином на дојка. Ова е компјутерска програма која анализира податоци, како човечки мозок. Користејќи ја оваа програма, можете да ги проучите ткивата земени за анализа.

Денес, изумот на Британи ја дијагностицира болеста со точност од 99%. Девојчето постојано ја подобрува и обучува нервната мрежа. Сега, покрај ракот на дојка, таа може да дијагностицира агресивни форми на леукемија. За своето откритие, Венгер ја доби големата награда на Google Science Fair 2012.

10. Ана Макосински, Канада, 16 години: термоелектрична светилка

Ана Макосински излезе со необична фенерче: не работи на батерии, туку од топлина на телото. Девојчето рече дека идејата дошла во моментот кога разговарала со другарка која живее на Филипините. Девојката не можела да работи домашни работи затоа што во куќата немало светлина. На овие светилки не им требаат батерии. Значи, тие нема да ја загадат околината.

Сподели на Facebook
пати видено