Американските Фоки се физички и психички обучени толку строго што знаат како да останат живи по секоја цена. Тие се најдобри кога станува збор за избегнување на навистина тешки ситуации.

И, можеме да научиме многу од нив и нивното искуство, особено кога станува збор за преживување во дивината.

1. Ако сте во вода со врзани раце и нозе, отскокнете од дното за да можете полесно да се вратите на површината. Откако ќе стигнете до површината, ќе ги свиткате колената, а потоа да го поставите грбот во форма на лак за да можете да дишете. Повторете.

2. Секогаш пребарувајте по удолнини за да пронајдете чиста вода.

3. Кога паничите, визуелизирајте го успехот и работете кон мали цели.

4. Грбот искривете го во форма на лак кога сте во кал или каллива вода. Така ќе дишете полесно и воздухот полесно ќе влегува во вашите бели дробови.

5. Ако сте изгубени, следете ги малите потоци или реките бидејќи тие имаат тенденција да доведат до развиени области.

6. Никогаш не палете оган во пештера, секогаш правете го тоа надвор од неа. Топлината од огнот ги проширува карпите и може да дојде до рушење.

7. Користете ги забите и повлечете го јажето за да се ослободите кога рацете ви се врзани. Потоа обидете се да ги триете зглобовите во исто време. Не влечете премногу силно бидејќи би можеле да го затегнете.

8. Во случај на бомба, лежете рамно на стомакот, покријте ја главата со прстите, прекрстете ги нозете и држете ја устата отворена.

Лежењето на стомакот со покриена глава и прекрстени нозе ќе ве одржат побезбедни. Треба да ја отворите устата за да спречите белите дробови и ушните тапанчиња да ви бидат разнесени од шокот.

9. Секогаш носете чкорчиња во метална или пластична кутија и покријте го врвот со восок.

Тие се добар начин за создавање оган во секоја ситуација. Секогаш треба да ги носите во метална или пластична кутија за да бидат водоотпорни. Покривањето на главата во восок ќе ги направи водоотпорни.

10. Во случај на смрзнатини, загрејте ја областа со млака вода, а потоа нанесете завој и памук помеѓу сите погодени прсти.

Никогаш не користете топла вода затоа што тоа ќе ги влоши работите. Загрејте ја областа со млака вода и нанесете ги завој на сите прсти. После тоа, треба да ставите памук меѓу нив за да ги спречите да не се допрат. Исто така, никогаш не тријте ја погодената област.

Сподели на Facebook
пати видено