Понекогаш ни се чини дека во современиот свет, технологијата ја достигна својата граница и дека е скоро невозможно да се пронајде нешто сосема ново.

Но пронаоѓачите размислуваат многу поинаку и никогаш не престануваат да нè воодушевуваат со направи кои се дизајнирани да го направат нашиот живот уште поудобен. Ние веруваме дека ќе бидете пријатно изненадени откако ќе ја прочитате статијата.

1. Очила за заштита од реклами

Иван Кеш и Скот Блу создадоа специјални очила IRL очила, кои дејствуваат според принципот на филтер: на леќите се нанесува специјален поларизирачки слој, кој не заштитува само од ултравиолетово зрачење, туку и го блокира зрачењето од екраните. IRL очилата се погодни за сите видови дисплеи, освен за паметни телефони и OLED матрици, но креаторите ветуваат дека ќе го поправат ова. Очилата ќе бидат на продажба од април 2019 година. Почетната цена е 49 долари.

2. Уред кој не дозволува да ја изгубите вистинската работа

Уредот се поврзува со паметен телефон или таблет уред преку Bluetooth, специјална апликација ги надгледува и го прикажува статусот на работите што му се доверени (поврзани / исклучени). Кога клучот е поврзан, можете да го повикате со копче од апликацијата и да го најдете по звукот на мелодијата што ја свири. Уредот е веќе во продажба.

3. Робот уметник

Scribit е робот за дизајнирање на внатрешен дизајн, којшто бои вертикални ѕидови во полуавтономен режим. Роботот работи преку паметен телефон, односно преку специјална апликација, која ја поставува својата траекторија за нанесување на боја на ѕидот.

4. Бразлетна контролер

Myo Armband е нараквица која се состои од гумени жици кои ги држат сензорите на место. Ги чита мускулните импулси и учи за вашите движења пред да ги направите. Со неа, можете да контролирате компјутер, таблет или паметен телефон, па дури и да извршите операции. Уредот е лесен за употреба: не ви е потребен напор да се навикнете на новиот метод на контрола.

5. Огледалото кое го контролира вашиот режим на фитнес

Mirror е ѕиден екран со функција на интерактивен тренер за фитнес. Тоа им овозможува на корисниците да емитуваат вежби во реално време и веднаш да добиваат повратни информации од тренери.

6. Паметна домашна градина

SproutsIO е интелектуална градина која создава идеални услови за одгледување на зеленчук и овошје. Уредот преку вградената програма овозможува да ги поставите потребните поставки кои автоматски го одбираат количеството на вода, хранливи материи и светлина.

7. Огледало кое помага да се грижите за себе

Care OS е специјално огледало кое користи програма за препознавање на лице за да даде совети за нега на кожата. Исто така, ви овозможува да пуштите музика и да направите селфи. Основата на пронајдокот е камера која ја анализира состојбата на кожата на корисникот и дава препораки за нејзино навлажнување и заштита од ултравиолетово зрачење.

8. Маска филтер

Mask Breaze ги филтрира честичките кои го загрозуваат здравјето во секојдневниот живот: од мали честички до бактерии. Уредот не го попречува движењето, не акумулира влага.

9. Флексибилен телевизор

LG OLED телевизорот е супер тенок. Тежи околу 2 кг и се прикачува на ѕидот со магнетна подлога. Овој тип на екран им даве повеќе контраст на боите, и исто така е енергетски поефикасен.

10. Паметно заклучување на вратата

Август Smart Lock е паметна брава која ви овозможува да ги контролирате влезните врати користејќи мобилна апликација преку Bluetooth. Апликацијата ви овозможува да го следите процесот на блокирање и да проверите дали вратата е заклучена. Со програмата, исто така, можете да го отворите пристапот до семејството и пријателите и да го направите тоа кога не сте дома.

Сподели на Facebook
пати видено