Модата за здрава исхрана е на врвот на популарноста. Испитувајќи ги полиците на продавниците и проучувајќи го составот на секој производ, обележан на пакетот, ние сме убедени кога тврдиме дека некоја храна е корисна и која во голема мера може да му наштети на телото.

Но, научните студии покажуваат дека концептот на придобивки е релативен, а многу производи носат многу различни супстанции, во чие дејство не се ниту сомневаме.

  • Рафиниран ориз содржи инстантни јагленохидрати, поради што молекулите на гликозата веднаш влегуваат во крвта. Постојат скокови во нивото на шеќер, кои имаат многу негативно влијание врз здравјето на мозокот и нервниот систем.
  • Пуканки содржат протеини, фосфор, железо и силициум, како и магнезиум, кој му овозможува на нервниот систем да работи без проблеми. И витаминот Б, со кој исто така се богати пуканките, помага при депресија и стрес.
  • Во туната има многу жива, чиј вишок во телото може да доведе до проблеми со меморијата. Исто така, содржи полихлорирани бифенили – синтетички супстанции кои дејствуваат како хормони и го нарушуваат нервниот систем.
  • Храната со масти содржи ретка арахидинова киселина. Се наоѓа во ткивата на телото и е неопходна за мозокот. Нејзината акција помага да се справиме со Алцхајмеровата болест.
  • Житариците содржат глутен, кој е неопходен за р’тење. Антителата на глутен, исто така, можат да нападнат многу важни супстанции за нас, чија дисрегулација може да предизвика напади на паника и депресија.
  • Темното чоколадо содржи флавоноиди – супстанции одговорни за активирање на мозочните клетки. Оваа корисен деликатес ги проширува крвните садови, го стимулира мозокот и го снабдува со кислород.
  • Биеното сирење содржи тирамин – супстанца што се формира за време на распаѓањето на протеинот и стареењето на производот. Тираминот значително го зголемува крвниот притисок и може да предизвика мигрена.
  • Печениот компир е богат со калиум, кој испраќа кислород во мозокот. Покрај тоа, содржи гликоза, Б витамини и амино киселини: сите тие го зголемуваат протокот на крв во главата, поради што мозокот ја прима потребната енергија.
  • Лешниците содржат танинска киселина, чиј вишок спречува соодветна апсорпција на природните минерали, како што е железото. Ова го оштетува снабдувањето со крв во мозокот и може да дојде до развој на анемија.
  • Куркумин, главна состојка во кари, содржи многу антиоксиданти. И тие се борат со стареењето на мозокот, поддржувајќи ги когнитивните функции, кои се влошуваат со возраста.
  • Шафран (качунка) содржи комплекс од минерали, голема количина на витамини од групата Б, аскорбинска киселина. Ја подобрува функцијата на мозокот и дури ги третира нервните нарушувања.
  • Циметот ја промовира активноста на мозокот. Мирисот на цимет помага во решавањето на проблемите поврзани со концентрацијата, визуелната меморија и брзината на рефлексите.

Сподели на Facebook
пати видено