Сите знаеме основни факти за познатите историски локалитети. Сте ги слушнале илјада пати, нели? Затоа ние дознавме неколку чудни, неочекувани и не досадни факти за местата со кои сите сме запознаени.

Прочитајте и разбудете ги вашите сетила за древните мистерии.

  • Големата Сфинга во Гиза била закопана во песок по рамениците на најмалку од 1400 п.н.е. и била целосно ископана дури во 1936 година.
  • Во 2017 година научниците користеле технологија за скенирање, со која откриле огромна, 30-метарска тајна комора во Кеопсовата пирамида. Тие планираат да испратат минијатурни роботи наскоро за да дознаат повеќе за тајните кои ги крие.
  • Фонтаната на паднатиот ангел во Мадрид, која прикажува статуа на Луцифер, кој избркан од Рајот, случајно стои на 666 метри надморска височина.
  • Во 1960-тите, целиот комплекс на храмовите Абу Симбел бил расклопен и преместен. Првично лоциран на западниот брег на реката Нил, тој бил расклопуван и преместен на плато 60 метри повисоко од неговата оригинална локација за време на изградбата на браната Насер во периодот 1964-1968 година, за да не биде поплавен од браната.
  • Прекрасната Сончева Сфера во Ноксвил, симбол на Светскиот саем во 1982 година, не е само евтина замка за туристите. Стаклените панели на сферата ја должат нивната боја на слој од 24-каратно злато. Нивната цена во времето кога тие биле направени била 1.000 долари по парче.
  • Мештаните редовно ги крадат тулите од Големиот ѕид на Кина. Тие градат со нив или ги продаваат на пазарот за неколку долари.

  • Базиликата Св. Петар бил во Рим, била изградена главно благодарение на продажбата на простувања, така што свештениците ги простиле гревовите на луѓето за возврат за мала донација.
  • По успешната 10-годишна реставрација за да ја спаси од колапс, Кулата во Пиза повторно е на иста позиција од 1838 година и се очекува да остане така најмалку уште 200 години.
  • Точноста на часовникот Биг Бен зависи од еден куп британски пени. За да го поправат времето, се ставаат пени на нишалото, што влијае на должината на неговиот лак и брзината на нишање. Со поставување или отстранување на едно пени, часовникот се менува за 0,4 секунди во текот на денот.
  • Ајфеловата кула е обоена во три нијанси. Со цел да се спречи ефектот на атмосферската перспектива на Париското небо, кулата е обоена во посветла боја на врвот и потемна во основата.

 

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено