Ништо не е засекогаш на Земјата. Дури и најпознатите работи за нас некогаш стануваат непотребни, и тие се заменуваат со иновативни идеи и технологии.

И фактот дека она што вчера се чинело како составен дел од нашиот живот, за 100 години, ќе стане дел од минатото.

1. Шеќер

Здравствените експерти веќе долго време разговараат за опасностите од шеќерот за човечкото тело. Зголемениот внес на шеќер е вистинско зло во 21 век. Веќе на пазарот постојат различни замени за шеќерот кои наскоро ќе се користат во секојдневната исхрана: од природна стевиа, фруктоза и сорбитол до вештачки сахарин и аспартам.

2. Чоколадо

Исчезнувањето на чоколадото се должи на зголемената побарувачка и се повеќе непрофитабилно производство на чоколадо. До денес, 70% од како зрната, или 3 милиони тони годишно, се извезуваат од западноафрикански земји. Оваа бројка е занемарлива кога ќе пресметаме дека само населението во Северна Америка јаде 1,4 милиони тони чоколада годишно.

Една од можните алтернативи на како зрната се плодовите од дрвото рогач, кои во индустријата за храна се користат како згуснувач.

3. Месо

Експертите од целиот свет работат на создавање на вештачко месо кое може да ја задоволи растечката потреба за храна. Покрај тоа, вегетаријанството и веганизмот стануваат сè попопуларни. Во оваа стапка, традиционалните фарми наскоро ќе станат минато: сите количини на месото ќе бидат произведени во лаборатории.

4. Очила

Контактните леќи не можеа целосно да ги заменат очилата, но ласерската операција на очите може. Таквата операција трае само 10-15 минути и е целосно безболна. Денес, со помош на ласерска хирургија, целосно може да се ослободите од миопија, хиперопија, катаракта, астигматизам и многу други болести. Податоците покажуваат дека над 95% од пациентите се задоволни со резултатите од операцијата. Секојдневно, ласерската хирургија станува се помалку опасна и попристапна финансиски, со што се зголемува популарноста кај населението.

5. Хартија

Добра вест за еколозите: во блиска иднина, производството на хартија на која сме навикнати ќе биде значително намалена, а потоа целосно ќе исчезне. Се разбира, за ова треба да се радуваме, бидејќи денес проблемот со уништувањето на шумите е поважен од било кога.

6. Пари и чекови

Со иновации како што се онлајн трансакции и онлајн банкарство, традиционалниот финансиски систем со чекови и готовина станува застарен. Веќе денес луѓето низ целиот свет плаќаат не само со кредитни картички, туку и со помош на телефони, електронски прстени и нараквици, а во некои случаи и со чип вграден во рака.

7. Лозинките

Лозинките се несигурен начин за шифрирање на лични податоци: во секој случај, било која, дури и сложена лозинка може да се хакира. Традиционалните кодови од букви, броеви и симболи се заменуваат со технологии за препознавање лице и глас – таканаречените биометриски лозинки.

8. USB и ДВД

USB е лесен начин за пренос на информации од еден компјутер на друг. Сепак, складирањето на облак обезбедува пристап до информации од било кој уред.

9. Фото апарат и видео камера

Денешните паметни телефони се опремени со камери кои можат да се натпреваруваат со професионални уреди за снимање со квалитет. Покрај тоа, водечките технолошки гиганти развиваат технологии кои овозможуваат снимање преку контактни леќи.

10. Злато

Светските резерви на злато неминовно се намалуваат. Експертите предвидуваат дека до 2050 година резервите на благородни метали ќе бидат исцрпени, а цената за нив ќе се зголеми за неколку пати. Така, на пример, во Австралија до 2057 година, од 71 моментално оперативни рудници, ќе останат само 4.

Сподели на Facebook
пати видено