Додека извонредните подвизи на современото инженерство доаѓаат до реализација, гледаме восхитувачки облакодери како се материјализираат.

Со секоја нова конструкција што се завршува, се создава нов, посовремен дизајн, кој во минатото се сметал за незамислив. Ние ви претставуваме компилација на овие неверојатни чуда од целиот свет.

1. Светски трговски центар – Њујорк, САД

Порано позната како „Кула за слобода“, била изградена како спомен на оригиналниот „светски трговски центар“ изгубен во катастрофалните терористички напади на 11 септември. Завршен во 2012 година, светскиот трговски центар сега е највисоката зграда во Соединетите Американски Држави со 1776 стапки (541 метар) – намерно упатување на годината кога била потпишана Декларацијата за независност.

2. Еволуционна кула – Москва, Русија

Достигнувајќи височина од 246 метри, таа застана на второ место за наградите на Emporis Skyscraper во 2015 година како еден од најдобрите облакодери во светот. Неговата форма, на двојната спирала на ДНК, го симболизира сплотувањето на поединци, семејства и генерации – оттаму и името.

3. Агора кула – Тајпеј Сити, Тајван

Етикетираната кула „јадач на смог“ на Тајван е еко-пријателската кула и е едно од најголемите определени станбени места во регионот. Архитектот Винсент Калебоут, го добил правото за проектот со неговиот дизајн во 2010 година. Каскадно зелениот екстериер претставува „пионерски концепт за одржлива екоградба“.

4. Лахта центар – Санкт Петербург, Русија

Со височина од 462 метри, таа е највисоката зграда во Русија и во Европа. Уникатната кула е најсеверниот облакодер во светот. Инспирацијата за дизајнот на кулата е самата природа – врвот се конвергира за да формира цвет, пламен, мраз, светилник и копје.

5. W350 – Токио, Јапонија

По завршување на изградбата во 2041 година, W350 кулата ќе биде највисокиот дрвен облакодер во светот.

6. Динамична кула – Дубаи, Обединети Арапски Емирати

Секое ниво на оваа револуционерна зграда може да се ротира од нејзините жители, создавајќи ја можноста никогаш да не имаат ист поглед секој ден.

7. Гранд Лисабоа – Макао, Кина

Грандиозната градба во нејзината надворешност и внатрешноста, се истакнува во хоризонтот на Макао со нејзиното смело и надмоќно изобилство што го претставува модерен Макао. Инспирацијата за овој дизајн била егзотична бразилска маска- одразувајќи го португалското влијание кое го делат Макао и Јужна Америка. На постојан приказ во хотелот е „Ѕвездата на Стенли Хо“- најголемиот дијамант во облик на перница во светот.

8. Московски државен универзитет – Москва, Русија

Како највисоката образовна зграда во светот, нејзината историја датира од 1755 – кога била позната како Универзитет Ломоносов, именувана по нејзиниот основач. Долгогодишна традиција на академска извонредност, МДУ е најстариот и најпознатиот руски универзитет.

9. Џеда кула – Џеда, Саудиска Арабија (во изградба)

Проценето е дека ќе биде завршена во 2020 година, Џеда Кулата ќе биде првата зграда во светот која ќе достигне висина од 1 км (3 281 стапки). Инспирирана од лисја кои никнуваат од земјата, кулата е дизајнирана како обид да се означи растот, просперитетот и регионалната појава – симбол на економскиот и културниот раст на Кралството.

10. Центарот на Кралството- Ријад, Саудиска Арабија

Третата највисока зграда „со дупка“ во светот. Големиот отвор во Центарот на Кралството е осветлен ноќе проследен со континуирано менување на боите. Превртениот лак на врвот бил опишан како „ѓердан“ на градот.

Сподели на Facebook
пати видено