Надополнувањето на „општата култура“ никогаш не може да наштети. Едно е да се знае многу за неколку конкретни теми, а друго е познавање на разни работи на која било тема.

Збогатете ја вашата општа култура со овие необични факти, кои ќе ви дадат можност да заблескате со знаење на наредното видување со пријателите.

„Исусовиот орев“ е многу интересен термин кој се однесува на единствената компонента што го држи роторот на хеликоптерот. Ако „Исусовиот орев“ се извади или скрши за време на летот, хеликоптерските пропелери ќе се распаднат и екипажот ќе мора само да „се моли на Бога“.

Белото во изметот на птиците е всушност урина. Кафеавото и зеленото е од сварената храна. Сепак тие се исфрлаат заедно.

Бројот на населението во градот Белаџио во Италија е помал од бројот на собите во хотелот Белаџио во Лас Вегас.

„Земјените пчели“ ги опрашуваат компирите.

Плацебо таблетите дејствуваат дури човекот да дознае дека се работи за плацебо таблета.

Кога пронаоѓачот на фризби починат тој бил кремиран и претворен во фризби.

Пронаоѓачот на тоалетната хартија го печател своето име на секое парче.

Полжавите имаат 14.000 заби и се речиси целосно слепи.

Броевите на картичките на „Американ Експрес“ започнуваат со 3, „Виза“ со 4, „Мастеркард“ – 5 и „Дискавери“ – 6.

Еден облак тежи во просек околу 500.000 килограми.

Сподели на Facebook
пати видено