Вселенското патување и шансите да се населиме на друга планета отсекогаш го фасцинирале човештвото. Но, и покрај сите наши одлични телескопи и опсерватории, не најдовме друга планета што можеме да ја наречеме ДОМ.

Како и да е, некои од овие небесни тела се прилично слични на Земјата. Ајде да ги разгледаме некои од најповолните планети за населување, кои досега сме ги откриле.

На ѕвездата Тегарден планета Б

Оваа планета што орбитира околу ѕвездата Тегарден. Таа лежи во нејзината прифатлива зона. Почнувајќи од јули 2019 година, тоа е најнеобичната планета која е откриена заснована на Индексот за сличност на Земјата. Според овој индекс, тој е 95% слична на Земјата.

ТРАПИСТ-1г

Оваа егзопланета со големина на земјата се наоѓа оддалечена околу 40 светлосни години од нас. Според Каталогот за населеност на планети, ТРАПИСТ-1е е трета потенцијално засегната егзопланета која е 95% слична на Земјата.

ТРАПИСТ-1д

Планетарен брат на ТРАПИСТ-1е. И за оваа планета се верува дека може да биде населена. Се верува дека планетата има многу слична температура со земјата и може дури да има атмосфера, океани и / или мраз. Научниците сметаат дека оваа планета е 89% слична на Земјата.

Кеплер-438б

Оваа планета која орбитира околу ѕвездата Кеплер 438 е откриена од вселенското летало на Кесар на НАСА. Научниците шпекулираат дека може да постои течна вода на површината на планетата. Но, некои студии исто така покажуваат дека планетата прима моќно зрачење од својата ѕвезда на секои 100 дена што може да ја направи планетата ненаселена. Во моментов, оваа планета се смета за 88% слична на Земјата.

Проксима Кентаури б

Оваа планета орбитира околу ѕвездата Проксима Кентаури, која е најблизок сосед на нашето Сонце. Оваа планета орбитира во зоната што може да биде безбедна, каде што се дадени точни планетарни услови и атмосферски својства, на површината да може да има течна вода. Но, неговата населивост е доведена под знак прашалник бидејќи лежи во плимата и осеката, што значи дека едната страна на планетата постојано се соочува со сонцето, а другата страна е постојано темна. Се смета дека животот е можен во близина на границата на овие 2 страни. Се проценува дека оваа планета е 87% слична со Земјата.

Кеплер-442б

Оваа карпеста егзопланета со големина на Земјата е опишана како една од повеќето планети налик на Земјата во однос на големината и температурата. Таа е 84% како планетата Земја.

EPIC 201238110.02

Оваа неодамна откриена егзопланета е единствената што лежи во зоната каде што може веќе да постои живот. Таа е оддалечена од нас 522 светлосни години и лежи помеѓу соѕвездијата Лав и Девица.

На ѕвездата Тегарден планета Ц

Наоѓајќи се 12 светлосни години од нас, оваа егзопланета е четврта најблиска планета за која се смета дека може да постои живот. Поради нејзината температура, се смета дека на нејзината површина може да постои вода или мраз. Таа е 68% слична на Земјата.

Волк 1061ц

Сместена на растојание од околу 13,8 светлосни години од Земјата, ова е петта најблиска позната, потенцијално погодна планета за живот. Ѕвездата на оваа планета има можност да гори и до 400-500 милијарди години, што е околу 40–50 пати подолго од Сонцето. Оваа планета се смета за 76% слична на нашата планета.

Рос 128 б

Ова е најблиската планета надвор од нашиот сончев систем што орбитира околу тивко црвено џуџе и затоа се смета дека е една од најдобрите кандидати за живеење. Ако планетата има атмосфера, температурата би можела да биде доволно погодна за да се одржи течна вода на површината што ја прави 86% слична на Земјата.

Сподели на Facebook
пати видено