Често скулптурите што не опкружуваат ги сфаќаме здраво за готово, сметајќи дека нивната единствена порака е онаа што е на повидок.

Но, излегува дека многу од нив имаат подлабоко значење како ангел кој е направен од оружје дадено од оние кои никогаш не сакаат повторно да извршат злосторства или група на огромни фигури кои ни кажуваат како се раѓа нов живот. Скулптурите имаат многу добри приказни за споделување, ако сте подготвени да ги слушнете.

1. Ангел од ножеви на Алфи Бредли убеди стотици луѓе да се откажат од насилството

Оваа скулптура е направена од 100.000 донирани од полицијата или пак од самите криминалци кои ветиле дека ќе се откажат од насилството.

2. Минувач низ ѕидовите на Жан Мараис ја илустрира последната сцена од познат француски роман

Le Passe-Muraille е француски роман на Марсел Ајме кој ја раскажува приказната за скромниот канцелариски работник кој еден ден открива дека има суперсила – може да поминува низ ѕидови. Романот завршува така што човекот ја губи својата моќ додека поминува низ ѕид и се заглавува.

3. Градењето мостови на Лоренцо Квин споделува рецепт за подобар свет

4. Раководител на компанијата од Тери Ален ни кажува за опасноста да се фокусираме на профит по секоја цена

Укажува на тоа дека канцелариските работници си ја оставаат главата на работа.

5. Сфера во рамките на сферата од Арналдо Помодоро не потсетува колку е кревка нашата планета

Оваа прекрасна статуа ги воодушевува гледачите со сложена структура на скршени сфери – надворешната и внатрешната – и бројни сложени запчаници внатре. Уметникот, Арналдо Помодоро, сакаше да проучува едноставни геометриски форми во својата работа и успеа да скрие длабоко значење зад тие едноставни форми. Сферата во рамките на сферата уште еднаш нè потсетува како сè во универзумот е меѓусебно поврзано, колку е кревок нашиот свет и колку лесно може да се раздели.

6. Човекот што ги мери облаците од Жан Фабре зборува за борбите за мерење на немерливото

Оваа скулптура може да се толкува како очајнички обид на една личност да го направи невозможното можно, како нашете бесконечно настојување да се надминеме себеси како човештво, или како јазол на античката филозофија што сметаше дека човечките суштества се мерка на сите нешта.

7. Инерција и Банкари од Џејсон Декерс Тејлор решаваат социјални проблеми и ја повикуваат нашата одговорност

Банкарите, Инерцијата и другите прекрасни подводни скулптури од Џејсон Декерс Тејлор ги откриваат најострите проблеми на современото општество, како што се опседнатоста со материјалното богатство и изложеноста на влијанието на мас-медиумите.

8. Апсорбирани од Светлината од Гали Лукас и Каролин Хинц искрено кажуваат колку сме опседнати со гаџети и технологија.

9. Возови до животот – Возови до смртта од Френк Мејслер ги одбележува децата чии животи биле спасени и изгубени за време на холокаустот

10. Чудесното патување од Дамјан Хирст ги покажува фазите на раст на бебето во матката

Овој неверојатен споменик кој се наоѓа пред медицинскиот и истражувачкиот центар Сидра во Доха, Катар, се состои од 14 бронзени скулптури во големи размери, од кои секоја покажува фаза на раст на ембрионот во матката од зачнување до раѓање. Бидејќи е исклучително експлицитен и смел, чудесното патување предизвика контроверзни чувства кај источната публика и дури беше покриено од јавноста пред некое време.

Сподели на Facebook
пати видено