Тешко е да се замисли дека денес на нашата планета има места каде што не можете да пристапите, да летате или да пловите.

Но, и покрај отворените граници и достапноста на движењето, постојат места во светот кои не можат да се посетат од повеќе причини. А заканата за живот е една работа, но не и единствената причина да не одите таму.

10. Северен Сентинелски остров, Индија

Ова е едно од најнеистражените острови на планетата, со прекрасна природа и неверојатни недопрени плажи. И тука живее племе на Абориџините Сентинели. Кој се обиде да дојде до островот скоро со сигурност ќе биде убиен од стрелите на жителите, кои нема да одговараат за тоа пред законот.

9. Суртси, Исланд

Повеќе од сто ерупции на подводниот вулкан формираа остров во Атлантскиот Океан, во јужниот дел на Исланд. Веќе во првите часови по појавата на животот на островот, микроорганизми и бактерии се развиле, а растенијата наскоро пораснале. Истражувањата покажаа дека 75% од семињата биле донесени на островот од птици, а остатокот – од ветер и вода.

Сега Суртси е територија на научен експеримент. Само неколку научници имаат пристап до островот, кои истражуваат како природата може да се развие без човечка интервенција. Затоа, никој освен нив има право да се појави тука. Во 2008 година, УНЕСКО го прогласи Суртси за светско културно наследство со признавање на неговата голема научна вредност.

8. Пештерата Ласко, Франција

Ова е уникатна галерија на палеолитска карпеста уметност. Реализмот на античките дела привлече мноштво туристи. Со текот на времето, вишокот на јаглерод диоксид, вештачкото осветлување и високата температура ја нарушија микрофлората на подземната средина, што доведе до опасност од оштетување на карпестите уметности. Со цел да се спречи исчезнувањето на илјадагодишната култура, од 1963 година пештерата е затворена за туристите.

7. Правичка порта, Република Чешка

Најпознатото природно обележје на Чешка, најголемата камена арка во Европа. Од 1982 година, на туристите им е забрането да се качуваат на неа, за да не ја оптоварат карпата. Арката може да се гледа само од платформите за гледање.

6. Големиот храм на Исе, Јапонија

Главното светилиште на луѓето од Јапонија – храмскиот комплекс Исе-Џинг. Национални богатства и империјални мошти се чуваат тука. Главниот храм изгледа скромно: тој е изграден од дрво и украсен во согласност со вековните јапонски традиции. Главниот храм е скриен зад дрвена ограда. Само свештеници и членови на царското семејство можат да влезат внатре.

5. Тајната архива на Ватикан

Овде, на полици од 85 км во должина, постојат документи што црквата ги собрала преку 400 години. Тајната архива на Ватикан е најстариот недостапен предмет во светот. Нема ниту една земја која Ватикан би ја занемарила, и затоа се собираат тајни од целиот свет. За туристите, влезот е затворен, но научниците со посебна дозвола имаат пристап до некои архиви.

4. Светска залиха на семиња, Норвешка

Глобалниот фонд за семето е складиште каде што се чуваат речиси сите растителни видови. Сега содржи речиси еден милион примероци на култури од секоја земја во светот. Семето се пакува во специјални кеси и се чува на -18 ° C. Ако се случи глобална катастрофа и вегетацијата исчезне од семиња земени од складиштето ќе биде можно да се одгледуваат нови растенија и со тоа да се спаси човештвото.

3. Островот Херд, Австралија

Овој остров е врвот на вулкан скриен под вода. Ова е едно од најоддалечените места на земјата од цивилизацијата. Херд се наоѓа помеѓу Антарктикот и Мадагаскар, но од 1947 година е дел од Австралија. На крајот на 20 век, австралиската влада го наведе островот како национално богатство. За да се заштити природата на островот, без посебна дозвола, пристапот е забранет.

2. Метро-2, Русија

Наводната тајна метро линија во Москва. Според гласините, нејзината должина е повеќе од јавното метро и ги поврзува владините организации на главниот град. Информациите за веродостојноста на овие факти не се потврдени. Но, постојат луѓе кои тврдат дека учествувале во изградбата на тајната линија, и некои велат дека го видел Метро-2. Но, нема докази за тоа.

1. Област 51

„Зона 51“ е тајна воена база која не се појавува на ниедна карта, а до неодамна беше апсолутна тајна. Таа е затворена за посетителите, а воздушниот простор над неа е ограничен за летови. Теоретичарите на заговор веруваат дека внатре се чуваат вонземјани или пак нивната технологија.

Како што веќе многумина знаат, 20 септември е планирано да се нападне „Зона 51“. Ентузијастите се надеваат дека ќе ја откријат тајната на теренот: дали вонземјаните ги држат таму? дали има остатоци од вселенски бродови? или можеби навистина служи само за тестирање на авиони?

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено