Живееме во ерата на информациска експлозија. Износот на разновидни информации во светот се зголемува со брзината на лавината која се спушта од врвот на планината, и се чини дека овој процес ќе биде бесконечен. Но, тоа не е сè.

Со стекнувањето нови знаења, познатата слика на светот исто така се менува. Компасот повеќе не укажува на Северниот пол, лебарките не преживуваат во нуклеарна војна, а синиот кит е целосно лишен од статусот на најголемото суштество на Земјата.

1. Синиот кит е најголемото живо суштество на Земјата

Ако ги земеме во предвид сите живи организми кои живеат на нашата планета, вреди да се признае дека постои некој многу поголем од синиот кит. И ова е … печурка. Или, поточно, габата Armillaria ostoyae, која покрива површина од повеќе од 880 хектари и расте во резерватот Малур, Орегон, САД. Таа била наречена чудовиштето на Орегон, бидејќи ги заплеткува корените на дрвјата, што ја предизвикува нивната смрт.

2. Лебарките можат да преживеат нуклеарна војна

Се покажа дека лебарките ќе станат едни од првите инсекти кои ќе умрат во случај на нуклеарна катастрофа. Доза од 6.400 рад убила 93% од сите лебарки. Да, тоа е десет пати повисока од дозата на зрачење што може да ја издржи човекот (500 рад), но самиот факт дека овие одвратни суштества не се семоќни е охрабрувачки.

3. Настинката е најчеста болест на Земјата

Според истражувањето спроведено од професор на Универзитетот во Лондон, Кралицата Марија Вагнер Маркенес, кариесот може да се нарече зло на модерното општество. Се покажа дека оваа болест се јавува кај речиси 2,5 милијарди возрасни и 621 милион деца ширум светот. Можеби ова е сериозна причина за редовно миење на забите и посета на стоматолог.

4. Џорџ Вашингтон бил првиот претседател на САД.

Декларацијата за независност на САД била усвоена во 1776 година, а шефот на независната држава Џорџ Вашингтон почнал со работа на 30 април 1789 година. Се поставува логично прашање: кој ја водел земјата од 1776 до 1789 година? Други претседатели. Поради оваа причина, првиот претседател некои извори го сметаат Пејтон Рандолф.

5. Лејди Годива се шетала по градот гола за нејзиниот сопруг да ги намали даноците

Било спроведено истражување за оваа приказна и се покажало дека во Ковентри некои данови навистина биле намелени, но тоа се случило 17 години по пприказната за Лејди Годива.

6. Црно-белите линии на зебрата ја заштитуваат од предатори

Научниците од Универзитетот во Калифорнија спровеле студија за односот помеѓу бојата на зебрите и нивното живеалиште. Се покажа дека колку е повисока просечната температура, толку се поизразени и пошироки црните ленти. И во постудени области, бојата на зебрата станува побледа. Како резултат на тоа заклучиле дека алтернацијата на црно-белите линии им помага на зебрите во терморегулација.

7. Египетски пирамиди – најголеми во светот

ајголемата пирамида во светот била изградена во Мексико. Се нарекува Чочула и ја надминува Пирамидата Кеопс во обем за речиси 2 пати, а по основната површина – 4 пати.

8. Компасот секогаш укажува на Северниот Пол

Магнетскиот и географскиот Северен Пол не се совпаѓаат. Сега магнетниот Северен Пол се наоѓа на полуостровот Бутија. Ова е најсеверната точка на Канада. И стрелките на сите компаси точно укажуваат на оваа точка.

9. Слоновите се единствените животни кои не знаат како да скокаат

Сепак, слоновите не се единствените кои не можат да скокаат. Постојат и други цицачи кои не можат да го направат ова. На пример, мрзливците, нилските коњи и носорози.

10. Вотката била измислен од Дмитриј Менделеев

Силниот пијалок бил познат уште пред раѓањето на Менделеев. Зборот „вотка“ првпат бил споменат во 1405 година во Полска. Во тоа време ова пијалок бил познат како gorzałka (изгори). И во 1819 година Александар I потпиша „Правила за Вотка“, кои биле наменети за правење на овој пијалок и можните опции за мешање.

Сподели на Facebook
пати видено