Најскапата географска карта чини 10 милиони американски долари. Нацртана е на кожа од коза и е план на заливот на Њујорк од 16 век.

И додека некои бркаат ретки примероци за да ја надополнат својата колекција, други создаваат свои карти чија содржина е многу поинтересна од онаа во учебниците. Ние сакаме да наоѓаме необични факти за светот со помош на нестандардни карти во кои е вклучена и Македонија. Се надеваме дека ќе уживате во нив и во бонусот на крај.

1. Земји споменати во Библијата

2. Промена на годишните времиња

3. Земји со бесплатно училишно образование

4. Карта на озеленување на планетата. Кина и Индија водат

5. Во кои земји луѓето пушат најмногу

6. Гренланд и Краснојарската територија се скоро идентични по форма и големина

7. Индекс на меѓународна среќа. Најсреќните земји се обележани со зелена боја, несреќните во црвена боја

8. Просечна висина на мажите во Европа. Македонија 177,4

9. Земји во кои јадат најмногу месо (кг / лице годишно)

10. Процент на мигранти во европските земји

Бонус: глобус за лица со оштетен вид

Сподели на Facebook
пати видено