Нашиот мозок го контролира целиот наш живот и обработува огромна количина на информации секоја секунда. Но, постојат моменти кога се чини дека тој намерно ни се потсмева. На пример, секој знае: ако ја спуштите раката под водата, ќе изгледа како да нема иста форма или дека е подалеку од вас.

Мозокот ги прави истите трикови со многу други предмети, па дури и не секогаш забележуваме дека ова не е реалност, туку илузија.

Како се движат правоаголниците?

Која лента е потемна?

Ако ги споредите сивите линии, ќе сфатите дека тие се всушност со иста боја. Ги споредивме за да ви докажеме.

Во која боја се линиите?

Сите се со бела боја, но поради црвената светлина тие линии добиваат розова нијанса.

Оптичка илузија

Автокинетичка илузија

Илузија на Роџер Шепард: кое од чудовишта е поголемо?

И двете се со иста големина. Проверете.

Исчезнувачки квадрат

Хаотичен круг

Во која боја се таблетите?

На прв поглед може да изгледа дека една таблета има сина нијанса, а втората пурпурна. Всушност, тие се и сиви и ефектот на „боја“ е создаден поради светлата позадина.

Исчезнувачки кругови

Сподели на Facebook
пати видено