Швеѓаните се неверојатни: тие јадат пица со банани, живеат според законот на Јанте и повторно го градат истиот хотел секоја година.

Пред да ја прочитате статијата и да научите многу интересни работи за оваа земја, не заборавајте да пуштите еден од хитовите на групата ABBA. Спојлер: на крајот ќе дознаете зошто легендарните музичари настапувале во такви чудни костими.

1. Вистинска еколошка земја

Ако сакате да знаете што е чист живот, тогаш треба да одите во Шведска. Ова е првата земја што го напушти бензинот и почна да користи биогорива, а шведскиот систем за производство и рециклирање стана идеален пример за целиот свет. Не само луѓето се задоволни со квалитетот на екологијата, туку и животните, кои се многубројни во Шведска.

2. Хотел кој се гради секоја година

Шведска го има првиот леден хотел во светот, кој се обновува годишно од декември до април. Од мраз не се направени само ѕидовите, туку и мебелот, барот, па дури и садовите. Просториите во „ЛЕдениот хотел“ никогаш не се повторуваат, бидејќи секоја година работат различни уметници и архитекти, отелотворувајќи ги своите нови идеи.

3. Живот според законот Јанте

Законот Јанте се применува на териториите на Норвешка и Данска, но во Шведска нејзиното спроведување се чувствува посилно од било кое друго место. Десетте заповеди од овој закон велат:

  • Не мисли дека си посебен
  • Не мисли дека си толку голем колку што сме ние
  • Не мисли дека си попаметен од нас
  • Не мисли дека си подобар од нас
  • Не мисли дека знаеш повеќе од нас
  • Не мисли дека знаеш повеќе од нас
  • Не мисли дека си премногу добар во нешто (нешто што си способен да го направиш)
  • Не ни се смеј
  • Не мисли дека ние сакаме да се занимаваме со тебе
  • Не мисли дека ти можеш да не научиш на нешто

За да сфатите дека законите не служат за да се „чувствувате како безвредна личност“, доволно е да одите на шопинг, во ресторани или одморалишта. Ќе видите дека Швеѓаните не се фалат со нивната материјална состојба или посебно знаење, не носат маски на гордоста и не се обидуваат да ја покажат својата супериорност кон другите. Ова е главната порака на заповедите.

4. Швеѓаните не го сакаат Карлсон

Швеѓаните не го сакаат Карлсон, и тие имаат причини за тоа: Астрид Линдгрен го претстави како себичен и штетен мал човек. Вистинскиот миленик на Шведска е Пипи долгиот чорап.

5. Самбу, сербу и ибландбу

Во Шведска, постојат неколку видови семејни односи, бидејќи љубовниците не брзаат да ги врзат своите врски во брак. Често, кога парот живее околу 10 години, тие имаат заеднички деца, но во исто време не се маж и жена. И еве што можат да бидат тие:

Самбу: парот живее заедно и има заедничко домаќинство.

Сербу: маж и жена не живеат заедно, но нивниот однос трае долго време и тие поминуваат заеднички одмори и викенди.

Ибландбу: партнери кои понекогаш живеат заедно.

6. Фика

Фика – задолжителни паузи за кафе во текот на денот. И немојте да му кажете на Швеѓанец дека пиењето многу кафе е лошо: тој нема да ви поверува.

7. Љубовта кон необична пица

Во Шведска има многу италијански ресторани. Навистина, менито е малку поинакво од вообичаеното. На пример, најпопуларното јадење е кебап пица, која се базира на месо од ражен и специјален сос. И тука можете да пробате пица со банани.

8. Личен простор

Швеѓаните се многу внимателни кон личниот простор на другите и нема да го нарушат без некоја итна потреба. Дури и на автобуските постојки луѓето стојат на одредено растојание едни од други.

9. Национална забава

Учествувајте во националниот начин на забава на панаѓурите: фрлете харинга во буре. Ако имате среќа, ќе добиете кадифена риба како награда.

10. Безготовински плаќања

Шведска одби да користи пари, па дури и јавните тоалети прифаќаат само картички.

Бонус: зошто членовите на групата АББА се облекувале толку чудно?

Познатите музичари секој пат измислувале се поекстравагантни и светли костими за да платат помалку даноци. Според шведскиот закон, облеката не може да се оданочува доколку не се смета за облека во која ги излегле надов и секојдневно би ја носеле.

Сподели на Facebook
пати видено