Понекогаш, се чини дека милијардерите на денешницата како Бил Гејтс или Ворен Бафет се најбогатите луѓе што некогаш живееле.

Но, дури и да не ги земеме предвид историските личности како Александар Македонски, Џингис Хан, кралот Соломон, многу римски императори и фараоните на Египет (затоа што нема точни информации за богатството што го имале), парите што современите богати мажите ги имаат се сè уште ништо во споредба со она што го имале богатите луѓе од минатото.

10. Корнелиус Вандербилт, 185 милијарди долари

Корнелиус Вандербилт, еден од најпознатите бизнисмени во историјата на САД, станал богат затоа што ги изградил железничките пруги и испорачувачките линии во 1800-тите. За време на најуспешните години, богатството на Корнелиус Вандербилт било приближно 185 милијарди американски долари. Најголем дел од неговите пари беа заработени за време на проширувањето на неговата железничка империја по граѓанската војна.

9. Хенри Форд, 199 милијарди долари

Хенри Форд е еден од најистакнатите луѓе во американскиот бизнис. Личното богатство што го имал било малку помалку од 200 милијарди долари. Форд не само што ја започнал својата корпорација и бил исто така познат по неговиот револуционерен пристап кон производството на автомобили, туку бил и пионер во бизнисот и индустријата.

8. Муамер Гадафи, 200 милијарди долари

Се верува дека Гадафи имал богатство за кое се проценува дека е околу 200 милијарди американски долари што ги оствари за 42 години за време на неговото владеење во Либија.

Гадафи беше доста контроверзен политичар и владетел, но тој направи многу за својата земја. На пример, тој ја изгради големата вештачка река што ги снабдува пустинските области во Либија. Според некои експерти, ова беше најголемиот проект за наводнување во целата историја на човештвото. Сега дневно се снабдуваат 6,5 кубни метри вода за пиење.

7. Вилијам I Освојувач, 209-229 милијарди американски долари

Владеењето на Вилијам имало огромни последици за земјата: го поставил обединето англиско кралство, ги создал војската и флотата, ја направил таканаречената книга Домасдеј , и тој започна да гради камени тврдини, од кои првата била кула што била изградена во 1078 година.

6. Јакоб Фугер, 221 милијарди долари

Јакоб Фугер веројатно не е толку познат како другите луѓе на оваа листа, но исто како и тие, тој имал многу пари. Благодарение на неговите банкарски и трговски вештини, тој имаше околу 221 милијарди долари. Јакоб Фугер е роден во 1459 година, а починал во 1525 година во Аугсбург, Германија. Тој своето богатство го градел претежно со продажба на текстил во Италија, а исто така ископувал сребро и злато во Унгарија и во Бохемија.

5. Мир Осман Али Кан, 230 милијарди долари

Постои шанса што никогаш да не сте слушнале за Мир Осман Али Кан, но тој е дефинитивно еден од најбогатите луѓе во светот досега. Кога бил владетел на државата Хајдерабад во Индија, тој го остварил своето богатство од дури 230 милијарди долари. По смртта на неговиот татко во 1911 година, тој станал Низам од Хајдерабад и владеел 37 години. Тој помогнал во развојот на образованието, електричната енергија и железничката пруга во областа.

4. Николај Александрович, од Русија, 300 милијарди долари

Неговиот личен приход се состоел од земјиштата што ги поседувал, а исто така и средствата во индустрискиот сектор и трговијата. Бидејќи Руската православна црква го канонизирала како Николај Втори, тој исто така може да биде прогласен за „најбогат светец во историјата“.

3. Ендру Карнеги, 310 милијарди долари

Тој станал познат во средината на 19 век. Карнеги е роден во Шкотска и тој бил од многу сиромашно семејство што се преселило во САД кон крајот на 1840-тите. После неколку успешни инвестиции во серија компании, Карнеги формирал своја компанија, Американски челик, што му го донела најголемиот дел од неговото богатство од 310 милијарди долари. Тој е познат и како човек кој поголемиот дел од овие пари ги потрошил на различни донации, па затоа е запаметен како еден од најистакнатите филантропи во светот.

2. Џон Рокфелер, 340 милијарди долари

Тој е роден во 1839 година во Њујорк, и тој станал еден од основачите на Стандард нафта. Рокфелер е познат и како филантроп: кога бил жив, тој основал 2 колеџи, универзитетот во Чикаго и универзитетот Рокфелер. Починал во 1937 година на 97-годишна возраст.

1. Манса Муса, 400 милијарди долари

Најбогатата личност што некогаш чекорела на оваа планета била Манса Муса, или Муса Први од Мали. Кога тој бил владетел на Мали, тој имал богатство што ќе вредеше околу 400 милијарди долари денес. Муса е роден во 1280 година и пред 1337 година, живеел како обичен религиозен муслиман. Тој изградил многу едукативни центри и џамии низ Африка.

Само за споредба: најбогатата личност што е жива во моментот, основачот на „Амазон“, Џеф Безос, вреди околу 131 милијарди долари и Бил Гејтс, со неговите 96,5 милијарди американски долари е второ лице на списокот на најбогати луѓе.

Сподели на Facebook
пати видено