Благодарение на лудите емоции, физичкиот труд и авантуристичките животни искуства, туристите сè повеќе го избираат активниот одмор, наместо пасивниот.

Но, постојат места каде што е подобро да не се оди без посебна подготовка. Овие неколку места не се препорачуваат за луѓе со слабо срце и оние кои се плашат од адреналин.

Еигер (Швајцарските Алпи)

Дури и во најдобро време, планинскиот врв во Бернските Алпи останува предавнички и опасен: паѓаат камења, лизгање на земјиштето и други екстремни привлечности кои ги чекаат храбрите туристи.

Ѓаволски базен (Викторија водопади)

Ѓаволски базен на врвот на Викторија Фолс може да ги исплаши и оние што не се плашат од височини. Базенот, одделен од работ со камен, се издига 128 метри од земјата.

Јазикот на Трол

Заради добра фотографија туристите си ги ризикуваат животите.

Хуашан

Илјадници туристи шетаат по дрвена плоча без специјална опрема со висина од 2.130 метри, без да се грижат премногу за нивниот живот.

Бунарот на Јаков

Природниот бунар е 4 метри во дијаметар и 10 метри длабок, па скокањето може да ве чини скршени коски. Изворот, исто така, има комплекс од 4 пештери со тесни премини.

„Камена шума“ Мадагаскар

Шумата од варовник не е најопасната тука. Може да се сретнете со инсекти и животни непознати за науката кои можат да бидат опасни по животот.

Вулкан Синабунг

Вулканот плука лава и пепел неколку пати во годината, уништувајќи ги околните села, земајќи животи и заканувајќи се на туристичката индустрија на островот.

Мостот Триф

Највисокиот и најопасниот мост во Европа – овој статус не ги заплашува туристите. Една прошетка по патеката која се ниша на надморска височина од околу 100 метри над истоименото езеро може да биде последна за секој храбар турист.

Патеката „Бездна“ (Национален парк Акадија)

Качувањето по патеката Бездна можеби изгледа безопасно бидејќи е на височина од „само“ 18 метри. Но лизгавите камења и недоволните безбедносни мерки можат да ве чинат живот.

Бикини

Групата острови сѐ уште не закрепна од нуклеарните тестови што се случија тука пред повеќе од 70 години. Досега, атолот не е целосно исчистен од радиоактивни материи и може да биде опасен за луѓето.

Сподели на Facebook
пати видено