Дизајнерите на нашите паметни телефони, таблети и лаптопи успеаја да создадат неверојатно моќни светла. Овие екрани светат доволно силно за да се видат за време на сончев ден. Во текот на ноќта, тие се толку силни што можеме да ги споредиме со „мал дневен прозорец“. Затоа гледањето во телефонот во текот на ноќта е ужасна идеја.

Нашите тела природно го следат циклусот што ни овозможува да останеме будни и алармирани во текот на денот и ни помага да добиеме суштински одмор во текот на ноќта. Но, кога ги гледаме овие екрани додека се подготвуваме да спиеме, нашиот мозок се збунува. Силното светло може да го натера мозокот да помисли дека е време да престане со производство на мелатонин, хормон кој му дава на вашето тело знаци дека е „време за спиење“. Со попречување на производството на мелатонин, светлината на паметните телефони може да го наруши циклусот на спиење што може да доведе до сериозни здравствени проблеми.

1. Гледањето во паметниот телефон го намалува трепкањето и предизвикува очите да станат иритирани, суви и без фокус.

2. Пореметувањето на распоредот за спиење може да ја влоши меморијата.

3. Со намалување на мелатонинот, може да дојде до проблеми со хормоните кои ја контролираат желбата за храна, што може да дојде до пореметување во исхраната и гојазност.

4. Доколку не спиете добро подолг временски период може да дојде до формирање на невротоксин, со што уште потешко ќе биде добро да се наспиете.

5. Потешко ќе учите поради недостатокот на сон.

6. Врската помеѓу светлото и лошиот сон, го зголемува ризикот за рак на простата и дојка.

7. Луѓето кои што губат мелатонин се склони на депресија.

8. Ако сакате да внимавате на нешто, а притоа го имате паметниот телефон во Ваша близина, тогаш можно е да Ви се намали когнитивниот капацитет и самиот фокус на работата.

За да се справат со овој проблем, дизајнерите на апликации создадоа програми како f.lux и режимот Night Shift на Apple, кои ги прилагодуваат тоновите на светлото отстрани силното синото светло од екранот. Многу корисници велат дека портокаловата нијанса на овие апликации им дава чувство на помалку замор врз очите.

Сподели на Facebook
пати видено