Често, купувајќи работи од познати брендови, ние дури и не ни помислуваме кои приказни се кријат зад нивното создавање.

Вечните конкуренти Адидас и Пума можеле да биде една трговска марка, бидејќи нивното производство започнало со пријателство и сродство. Но, животот имал други планови сепак, бидејќи појавата на овие марки се случила во нацистичка Германија.

Пријателство и заедничка кауза

Рудолф и Адолф Даслер живееле во Германија во малиот град Херцогенаурах и од детството сакале спорт. Браќата не ја чувствувале разликата во возраста (Адолф бил помлад од својот брат 2 години) и се натпреварувале на различни натпревари, особено во фудбалот.

Затоа, во 1920 година тие имале идеја да создаваат спортски чевли. Првата светска војна штотуку завршила, било неопходно да се бара извор за живот, а браќата, кои имале малку над 20 години, почнале да прават спортски чевли, како и удобни чевли и папучи за ветераните кои се вратиле од војната.

Адолф

Во 1924 година ја отвориле фабриката за чевли на браќата Даслер, а Адолф смислил брилијантен план. Познатиот ковач направил специјални шила, тие биле прицврстени за ѓонот и им објасниле на спортистите – купувачи зошто им се потребни такви патики: тие подобро ќе се држат до земјата, овозможувајќи им да трчаат брзо, но не и да се лизгаат.

Рудолф

Адолф бил технички гениј: тој одлучил дека ќе создава модели. Рудолф го искористил својот менаџерски талент за да ги убеди клиентите зошто им требале чевли од Даслер. Веќе во 1928 година, на Олимписките игри во Амстердам, неколку тркачи настапиле во нивните патики, а по Олимписките игри во Берлин во 1936 година, браќата имале голем успех – американскиот тркач Џеси Овенс освоил четири златни медали во нивните патики.

Адолф

Караница и распад

Времето на Третиот рајх им дало на браќата големо ветување. Но, сепак нивните обувки биле земени за војниците од рајхот, а потоа Рудолф потпаднал под општата мобилизација и заминал за фронтот. Во 1945 година тој избегал од напредната Црвена армија, но тој не успеал да избега далеку. Тој бил уапсен од Гестапо за дезертерство и испратен во концентрационен логор.

Наскоро Рудолф, заедно со другите воени заробеници, бил ослободен од страна на сојузничките сили. Но, по кратко време, тој повторно завршил во затвор, сега за соработка со Гестапо. За време на сослушувањето, Рудолф дознал дека бил уапсен затоа што бил издаден од неговиот брат, Адолф, и бидејќи не сакал да му остане должен, тој им кажал на американските власти дека идејата за производство на чевли за Третиот рајх му припаѓала на Адолф.

Како резултат на тоа семејната фабрика Деслер била окупирана од Американците и таму почнале да се произведуваат лизгалки кои се испорачувале во САД.

Во 1948 година, повторно било формирано производство на спортски чевли, а истата година, умрел и Кристоф Даслер, таткото на браќата. После тоа, ништо не ги спречило да ја поделат компанијата. Така, во едно мало гратче имало две фабрики за чевли, чии сопственици се мразеле еден со друг. Тие биле наречени Адас и Руда. Малку подоцна, Рудолф ја преименувал компанијата во Пума, а Адолф во Адидас.

Во 70-тите години на дваесеттиот век, синовите на Рудолф и Адолф, Армин и Хорст влегле во битката. Пума го изиграла Адидас откако се договориле да не потпишат договор со најдобриот фудбалер во светот – Пеле, со цел да се избегне нагло зголемување на цените за услугите на рекламниот пазар. Сепак Пума го ангажирала познатиот фудбалер.

Не е тешко да се претпостави дека по овој инцидент непријателството меѓу семејствата само се засилило. Рудолф Даслер починал во 1974 година од рак на белите дробови, Адолф починал 4 години по него.

По смртта на основачите, роднините извесно време ја поддржувале семејната конфронтација, а потоа наследниците на Адолф Даслер ја продале компанијата. Конкуренцијата останува, но сега тоа нема никаква врска со семејството.

Сподели на Facebook
пати видено